Namens het Growth Experience Lab van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences Inholland Delft was lector Health & Food Feike van der Leij opdrachtgever van dit onderzoek. De opdrachtgever wilde weten hoe de melkveehouderijsector omgaat met de eiwittransitie en wat zij nodig hebben en hij wil deze informatie gebruiken om het voor melkveehouders makkelijker te maken om mee te komen. De opdrachtnemer van dit onderzoek was Femke Verhoeve, een derdejaars student van de opleiding Dier- en Veehouderij te Delft. Het doel van dit onderzoek was veehouders te informeren over de positieve bijdrage die zij kunnen leveren aan de eiwittransitie, door middel van literatuuronderzoek, afname van interviews aan melkveehouders en experts en het schrijven van een artikel. De hoofdvraag van dit onderzoek luidde als volgt: Hoe kan de melkveehouderijsector een positieve bijdrage leveren aan de eiwittransitie?
DOCUMENT
De Nederlandse agrifoodsector is op veel vlakken koploper op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Toch gaat de discussie er vaak over dat Nederland produceert voor het buitenland. Dit verdient nuancering. Nederland exporteert immers ook vooral veel kennis over (duurzame en gezonde) voedselproductie. Waardoor ook andere landen hun voordeel kunnen doen met de kennis over duurzame innovaties van Nederland. In de podcast staat het thema de eiwittransitie centraal. Het gesprek wordt geleid door Tessel Linders die in gesprek gaat met Thijs Bosch van Cosun, Janny van der Heijden van de provincie Noord-Brabant, Ingeborg Haagsema van de HAS Green Academy en Ies Donders student aan de HAS Green Academy. Luister de podcast om meer te weten te komen over de producten die de eiwittransitie mogelijk kunnen versnellen en hoe de gehele keten zijn verantwoordelijkheid hierin moet nemen.
LINK
In het programma De Koplopers onderzoeken ze de eiwittransitie grondig. Deze aflevering richt zich op de psychologische en politieke hindernissen die we tegenkomen op de weg naar een dieet rijk aan plantaardige eiwitten. Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food aan de HAS green academy, presenteert hier over hoe men plantaardig voedsel aan de mens kan brengen.
LINK
Om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien en tegelijkertijd de landbouw te verduurzamen is een voedseltransitie nodig. Martina Sura levert daar een bijdrage aan. Op 5 oktober hield ze in Leeuwarden haar inaugurele rede als lector Eiwittransitie. Het lectoraat richt zich onder meer op de inzet van micro-organismen voor de eiwittransitie met als uiteindelijk doel een gezonderemens en een duurzamere wereld.
DOCUMENT
In een tijd waarin de wereld geconfronteerd wordt met een toenemende bevolking en de daaruit voortvloeiende behoefte aan voedsel, staat het lectoraat Eiwittransitie voor een uiterst relevante uitdaging. De groeiende vraag naar eiwitten en de noodzaak om onze consumptiegewoonten in balans te krijgen met natuur en onze gezondheid vormen de kern van de missie van dit lectoraat.
DOCUMENT
De eiwittransitie is de transitie van het gebruik van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten. Naast de groei van de wereldbevolking en de welvaart, zijn duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijke drijfveren achter deze transitie. De bovengenoemde definitie van eiwittransitie geeft gelijk de grenzen van mijn lectoraat aan. Het gaat over de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig. Dit sluit het gebruik van insecten als alternatieve eiwitbron uit van het onderzoek binnen het lectoraat. Insecten zijn dieren, wel is waar met een gunstige voederconversie, maar als dierlijk eiwit draagt de consumptie van insecten niet bij aan de eiwittransitie. De tweede afbakening ligt in de toevoeging ‘in voeding’. Hiermee wordt de focus van mijn lectoraat aangegeven. Binnen mijn lectoraat richten wij ons op de toepassing van plantaardige eiwitten in humane voeding en niet op de toepassing van alternatieve of plantaardige eiwitten in diervoeder. Tot slot, richten wij ons op de eiwittransitie in de volle breedte van de voeding, dus op de vervanging van alle dierlijke eiwitten, zoals die uit melk, ei en vlees.
DOCUMENT
De achterliggende gedachte achter de eiwittransitie is dat plantaardige eiwitten vele malen duurzamer zijn dan eiwitten van dierlijke oorsprong. Het is inderdaad zo dat zowel de water- als de carbon-footprint van vlees groter is. Minder vlees eten helpt. Melkeiwitten zijn ook van dieren afkomstig, maar deze zijn in veel gevallen even duurzaam of zelfs duurzamer dan plantaardige eiwitten.
DOCUMENT
Een stripboek helemaal gewijd aan de veldboon! Waarom? In het project Bean me up! is drie jaar onderzoek gedaan naar de vraag: kan de Nederlandse veldboon als eiwitbron de soja uit verre landen vervangen? Is de Nederlandse veldboon geschikt om te verwerken in voedingsmiddelen? De resultaten zijn veelbelovend! Wist je bijvoorbeeld dat studenten nieuwe producten ontwikkelen van veldbonen? Wat dacht je van borrelbonen en kaasvervangers? Maar er is nog veel meer te vertellen over de veldboon. En dat allemaal verpakt in strips, afgewisseld door enkele infographics en interviews. Zie de veldboon schitteren als held die de aarde redt, vind de veldboon die groen ziet bij de dokter, geniet van de veldboon die op zoek gaat naar zijn ideale vrouw voor zijn nageslacht. Ervaar zelf waarom de oer-Hollandse veldboon dit stripboek verdient!
MULTIFILE
Publicatie bij de rede van Feike Ruurd van der Leij, uitgesproken bij de aanvaarding van de functie van lector Health & Food aan Hogeschool Inholland in Amsterdam op 11 oktober 2021
MULTIFILE
Fred van de Velde, lector Eiwittransitie in voeding bespreekt de belangrijkste onderwerpen van het lectoraat tijdens zijn HAS Talk.
LINK