The Co-Design Pressure Cooker was set up to gather knowledge on co-design in product development activities of Small-to-Medium Enterprises(SMEs). This booklet gives an impression of ten projects conducted in the Province of Utrecht, the Netherlands. In these ten projects, a total of 22 companies were involved. 5000 booklets have already been printed in Dutch and handed out to SMEs for knowledge dissemination. We have received ample requests from the international community, which leads us to believe that there is an international audience for the cases conducted and knowledge gathered. This is why we decided to publish an English version of this booklet. The booklet will be followed by a scientific publication on the knowledge gathered for the academic community. Feel free to contact us for more information on this project
DOCUMENT
Er bestaat een nauwe samenhang tussen de reuk- en smaakperceptie.Veel chemosensorische stoornissen die leiden tot eengestoorde smaak zijn in feite reukstoornissen. Aandacht vragendeoorzaken van chemosensorische stoornissen zijn veroudering, hetgebruik van medicamenten, natuurlijke eiwitten, het mondbrandsyndroom,nervustrauma’s, beluchtingsproblemen ter hoogte vanhet reukzintuig, beschadiging van het reukepitheel en oncologischeaandoeningen of de behandeling daarvan. Een chemosensorischestoornis heeft gevolgen voor het genot van voedingsmiddelenen het psychisch welbevinden, kan leiden tot gewichtsverlies ofgewichtstoename en tot te weinig inname van vitaminen en mineralen.De behandeling van een chemosensorische stoornis kanbestaan uit medicatie, een chirurgische correctie, verbetering vande mondgezondheid, reukrevalidatie en voedingsadviezen.
DOCUMENT