Het afweersysteem van kalveren werkt bij de geboorte nog niet optimaal om infecties te bestrijden. Met name bij een hoge infectiedruk wordt er veel van een jong kalf gevraagd. Om inzicht te krijgen in de infectiedruk rondom het jonge kalf in relatie tot diergezondheid en -management in deze kritische fase, is er in februari 2020 een praktijkgericht onderzoek gestart op bijna 100 Nederlandse melkveebedrijven. Een van de resultaten in de afrondingsfase zijn twee webinars waarvan de eerste op 17 maart 2022 is gegeven en de tweede op 24 maart 2022. In het eerste webinar stond de hygiëne rondom afkalven en start van het kalf centraal. Het tweede webinar richtte zich op hygiëne in de periode van 24 uur na geboorte tot de eerste 14 levensdagen. Tijdens beide webinars worden handvatten gegeven voor veehouders om te zorgen voor een goede hygiëne en daarmee lage infectiedruk voor het jonge kalf. Tijdens de webinars komen onderzoekers, collega-boeren en erfbetreders aan het woord. De webinars zijn een gezamenlijke product van diverse hogescholen en praktijkpartners en gemaakt in het kader van het project Hygiëne rondom het jonge kalf (in het kader van SIA-regeling Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Duurzame veehouderij).
DOCUMENT
Het afweersysteem van kalveren werkt bij de geboorte nog niet optimaal om infecties te bestrijden. Met name bij een hoge infectiedruk wordt er veel van een jong kalf gevraagd. Om inzicht te krijgen in de infectiedruk rondom het jonge kalf in relatie tot diergezondheid en -management in deze kritische fase, is er in februari 2020 een praktijkgericht onderzoek gestart op bijna 100 Nederlandse melkveebedrijven. Een van de resultaten in de afrondingsfase zijn twee webinars waarvan de eerste op 17 maart 2022 is gegeven en de tweede op 24 maart 2022. In het eerste webinar stond de hygiëne rondom afkalven en start van het kalf centraal. Het tweede webinar richtte zich op hygiëne in de periode van 24 uur na geboorte tot de eerste 14 levensdagen. Tijdens beide webinars worden handvatten gegeven voor veehouders om te zorgen voor een goede hygiëne en daarmee lage infectiedruk voor het jonge kalf. Tijdens de webinars komen onderzoekers, collega-boeren en erfbetreders aan het woord. De webinars zijn een gezamenlijke product van diverse hogescholen en praktijkpartners en gemaakt in het kader van het project Hygiëne rondom het jonge kalf (in het kader van SIA-regeling Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Duurzame veehouderij).
DOCUMENT
Het afweersysteem van kalveren werkt bij de geboorte nog niet optimaal om infecties te bestrijden. Met name bij een hoge infectiedruk wordt er veel van een jong kalf gevraagd. Om inzicht te krijgen in de infectiedruk rondom het jonge kalf in relatie tot diergezondheid en -management in deze kritische fase, is er in februari 2020 een praktijkgericht onderzoek gestart op bijna 100 Nederlandse melkveebedrijven. Een van de resultaten in de afrondingsfase zijn twee webinars waarvan de eerste op 17 maart 2022 is gegeven en de tweede op 24 maart 2022. In het eerste webinar stond de hygiëne rondom afkalven en start van het kalf centraal. Het tweede webinar richtte zich op hygiëne in de periode van 24 uur na geboorte tot de eerste 14 levensdagen. Tijdens beide webinars worden handvatten gegeven voor veehouders om te zorgen voor een goede hygiëne en daarmee lage infectiedruk voor het jonge kalf. Tijdens de webinars komen onderzoekers, collega-boeren en erfbetreders aan het woord. De webinars zijn een gezamenlijke product van diverse hogescholen en praktijkpartners en gemaakt in het kader van het project Hygiëne rondom het jonge kalf (in het kader van SIA-regeling Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Duurzame veehouderij).
DOCUMENT
Er is veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar factoren die de gezondheid van kalveren in de eerste twee weken beïnvloeden. Echter, er is nauwelijks onderzoek gedaan naar de risicofactoren voor infecties van het kalf onder Nederlandse praktijkomstandigheden. Daarom is de hoofdvraag van dit onderzoek: ‘Hoe kan een veehouder de risico’s op infectie en uiteindelijk ziek worden van het kalf in de eerste levensweken zo laag mogelijk houden?’. Om de hoofdvraag te beantwoorden zijn in de periode maart 2020 tot en met oktober 2021 er op 92 Nederlandse melkveebedrijven gegevens verzameld. De verzamelde gegevens zijn onder andere een risico-inventarisatie van het afkalven en van de kalveren tot 14 dagen oud. Daarnaast is de reinheid van het drinkgerei en de biestafname-apparatuur verzameld, en is de gezondheid van een individueel kalf rond de zeven dagen oud gescoord. Tot slot zijn er monsters genomen in de kalverbox, de afkalfstal en van de biestverstrekkers om de hygiëne te bepalen. Data zijn geanalyseerd door middel van PROC FREQ en PROC LOGISTIC in SAS OnDemand for Academics. Uit de laboratoriumdata en de visuele beoordeling van de afkalfstal, de biestverstrekkers en een leegstaande en gebruikte kalverbox op elk bedrijf blijkt dat deze onderdelen een hoog aantal ziektekiemen bevatten en een verlaagde hygiëne hebben. Door middel van beter en frequenter schoonmaken kan de infectiedruk verlaagd worden en wat bedraagt aan een betere ziektepreventie bij jonge kalveren.
DOCUMENT
Poster en begeleidende audio uit de guided tour van het Open Atelier van CoE Groen op 7 december 2023 over het project Hygiëne rondom het jonge kalf. Studenten scoren de gezondheid van een jong kalf volgens een scoreprotocol. In het project is onderzocht in hoeverre of de gezondheid van kalveren samenhangt met de hygiëne van de omgeving en drinkgerei.
MULTIFILE
Cultuurbeschrijving ziekenhuizen naar aanleiding van de Zembla-uitzending over de hygiëne in ziekenhuizen uit 2009. Na deze uitzending zijn er regels en protocollen ingevoerd en hebben ziekenhuizen zich gecommitteerd aan een verandering van het gedrag van hun personeel.
DOCUMENT
De huidige preventiecampagne rond COVID-19 wil ons tot meer hygiëne en meer ‘sociale afstand’ brengen om zo het besmettingsrisico te verkleinen. Het is een breedspectrum-campagne langs de weg van het fear appeal, waarin de ernst van het risico ons tot verstandig gedrag moet bewegen. Dat is een mooie gedachte, maar – zoals ik al eerder schreef – niet genoeg. We kunnen ons na afgelopen weekend wellicht beklagen dat ‘veel mensen zo dom zijn om zich niet verstandig te gedragen’, maar het lijkt me gepaster om onszelf af te vragen ‘hoe konden we zo naïef zijn om te denken dat dit voldoende zou werken’? Zeker omdat er de dagen ervoor al genoeg signalen van het tegendeel te zien waren?
LINK
ABSTRACT Objective: To evaluate the effectiveness of the WhiteTeeth mobile app, a theory-based mobile health (mHealth) program for promoting oral hygiene in adolescent orthodontic patients. Methods: In this parallel randomized controlled trial, the data of 132 adolescents were collected during three orthodontic check-ups: at baseline (T0), at 6-week follow-up (T1), and at 12-week follow-up (T2). The intervention group was given access to the WhiteTeeth app in addition to usual care (n=67). The control group received usual care only (n=65). The oral hygiene outcomes were the presence and the amount of dental plaque (Al-Anezi and Harradine plaque Index); and the total number of sites with gingival bleeding (Bleeding on Marginal Probing Index). Oral health behavior and its psychosocial factors were measured through a digital questionnaire. We performed linear mixed model analyses to determine the intervention effects. Results: At 6-week follow-up, the intervention led to a significant decrease in gingival bleeding (B=-3.74; 95%CI -6.84 to -0.65), and an increase in the use of fluoride mouth rinse (B=1.93; 95%CI 0.36 to 3.50). At 12-week follow-up, dental plaque accumulation (B=-11.32; 95%CI -20.57 to -2.07) and the number of sites covered. Conclusions: The results show that adolescents with fixed orthodontic appliances can be helped to improve their oral hygiene when usual care is combined with a mobile app that provides oral health education and automatic coaching. Netherlands Trial Registry Identifier: NTR6206: 20 February 2017.
LINK
OBJECTIVES: To make practical recommendations for improving oral hygiene behavior (OHB) potential predictors based on the Theory of Planned Behavior (TPB) were assessed. Measurements of oral health knowledge (OHK) and the expected social effect for having healthy teeth were included.METHODS: 216 recruits in the Dutch Army ground forces completed a questionnaire about oral hygiene behavior, attitudes, social norms, perceived behavioral control (PBC), intention to perform optimal OHB, OHK, and expected social outcomes.RESULTS: The multivariate regression analysis revealed that attitude and PBC explained 37.2% of the variance in intention to perform optimal oral hygiene behavior, which is a substantial proportion. Furthermore, actual oral hygiene behavior was only predicted by attitude, explaining 7.1% of the variance.CONCLUSION: The present findings suggest that recruits' oral hygiene behavior may be improved by promoting a more positive attitude and especially by enhancing perceived behavior control.
DOCUMENT
OBJECTIVES: This systematic and meta-analytic review aimed to quantify the association of psychosocial correlates with oral hygiene behaviour among 9- to 19-year olds. METHODS: A systematic search up to August 2015 was carried out using the following databases: PubMed, PsycInfo, Embase, CINAHL and Web of Science. If necessary, authors of studies were contacted to obtain unpublished statistical information. A study was eligible for inclusion when it evaluated the association between the psychosocial correlates and oral hygiene behaviour varying from self-reports to clinical measurements, including plaque and bleeding scores. A modified New Castle Ottawa Scale was applied to examine the quality of the included studies. RESULTS: Twenty-seven data sets (k) presented in 22 publications, addressing nine psychosocial correlates, were found to be eligible for the meta-analysis. For both tooth brushing and oral hygiene behaviour, random effect models revealed significant weighted average correlation (r+ ) for the psychosocial factors: 'intention', 'self-efficacy', 'attitude' (not significant for tooth brushing), 'social influence', 'coping planning' and 'action planning' (r+ ranging from 0.18 to 0.57). Little or no associations were found for 'locus of control', 'self-esteem' and 'sense of coherence' (r+ ranges from 0.01 to 0.08). CONCLUSIONS: The data at present indicates that 'self-efficacy', 'intention', 'social influences', 'coping planning' and 'action planning' are potential psychosocial determinants of oral health behaviour. Future studies should consider a range of psychological factors that have not been studied, but have shown to be important psychosocial determinants of health behaviours, such as 'self-determination', 'anticipated regret', 'action control' and 'self-identity'. Effectiveness of addressing these potential determinants to induce behaviour change should be further examined by intervention trials.
MULTIFILE