Background: Nutrition and nutritional care are essential for optimal outcomes, and, therefore of importance for patients with chronic limb threatening ischemia (CLTI) given their high risk of complications. However, insight is lacking in how healthcare professionals directly involved in the care of patients with CLTI perceive nutritional care, as well as in the perceived barriers and facilitators regarding optimal nutritional care. Methods: In this qualitative study with a phenomenological approach, 3 online focus groups were conducted with various healthcare professionals directly involved in the care of patients with CLTI. Sample size was guided by information power. Focus group recordings were transcribed verbatim, and reflexive thematic analysis was performed. Results: Seventeen healthcare professionals participated, including vascular surgeons, fellows in vascular surgery, a medical doctor and researcher, nurse specialized in wound care, general nurse, physical therapists, dietitians, and nutrition assistants. Four themes were generated: (1) nutritional care is crucial for optimal clinical outcomes and a healthy life, (2) insufficient attention to undernutrition and nutritional care by healthcare professionals, (3) patient-related factors challenge healthcare professionals in providing nutritional care, and (4) need for optimizing the organizational process related to nutritional care. Perceived barriers regarding nutritional care included knowledge deficits, nutritional care not being part of the healthcare professionals’ routine, missing tools to identify undernutrition, patient-related factors, and time constraints. Facilitators regarding nutritional care included more scientific evidence regarding the effect of nutritional care on clinical outcomes and optimization of organizational processes related to nutritional care. Conclusions: Healthcare professionals perceive nutritional care as important for optimal outcomes, but nutritional care is not routinely implemented in the care of patients with CLTI. This lack of implementation of nutritional care may be due to the barriers perceived in various domains. The findings of this study stress the need to optimize nutritional care, with the aim of improving outcomes in the CLTI population.
DOCUMENT
Vanuit het lectoraat oefentherapie van de Faculteit Gezondheid van de Hogeschool van Amsterdam werd 1 april 2017 gestart met een tweejarig onderzoeksproject, dat als doel heeft om een beweeggame te ontwikkelen waarmee oefen- en fysiotherapeuten kinderen van 8-12 jaar met milde tot ernstige astma stimuleren tot meer beweging: het SIMBA project. Simba staat metaforisch voor het kind met astma dat belemmerende factoren ervaart om dagelijks fysiek actief te zijn en plezier te hebben in bewegen, maar die wel graag zou willen. In de film “The Lion King” staat SIMBA voor het kleine welpje dat allerlei drempels tegenkomt in zijn leven en tegelijkertijd plezier wilhebben. Door alle uitdagingen, maar ook door steun van zijn omgeving groeit hij uit tot een ware Leeuwenkoning met een eigen koninkrijk. Wanneer het kind op een speelse manier wordt uitgedaagd om in het dagelijks leven fysiek actief te zijn en hier ook plezier en zelfvertrouwen in krijgt, kan het uiteindelijk uitgroeien tot een zelfstandig individu. In dit project wordt samen met kinderen, ouders en kindertherapeuten geïnventariseerd wat kinderen belemmert om te gaan bewegen, maar wordt ook achterhaald wat bevordert dat ze plezier hebben. Vanuit die inzichten zal er een beweeggame ontwikkeld worden met als doel vergroten van plezier in dagelijks (meer) bewegen.
DOCUMENT
Ingezonden artikel in MEMO RAD: dit artikel is een samenvatting van afstudeeronderzoek dat de eerste auteur heeft uitgevoerd ter afronding van de bachelor opleiding Medisch Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken aan de hogeschool Inholland.
LINK
Dit is het eerste deel van een blogreeks over groene chemie. Hier introduceer ik dit paradoxale begrip. Hoe kan iets smerigs als chemie nou groen zijn of worden?
DOCUMENT
In mijn vorige blog schreef ik dat ik "groene chemie" niet zo'n goede term vind. Dit bericht borduurt daar enigszins op voort en is mijn persoonlijke kritische noot bij de transitie naar een groene(re) economie die momenteel in volle gang is.
DOCUMENT
In de agro-chemie industrie wordt tegenwoordig een grote hoeveelheid data gegenereerd. De inzet van sensoren voor het monitoren van productieprocessen, het sequensen van gewassen en het karakteriseren van bodemmonsters zijn voorbeelden van activiteiten die veel data opleveren. Tegelijkertijd dalen de kosten voor dataopslag en -verwerking sterk. Bedrijven die hier gebruik van weten te maken, hebben goud in handen.
LINK
Artikel in Agro & Chemie over de productie van exogene ketonen in het projecten Circulaire Biopolymeren Waardeketens voor PHA en Cellulose.
DOCUMENT
Dit document bevat in grote lijnen de opzet van ZAP. Binnen Zernike Advanced Processing (ZAP) wordt de mogelijkheid gecreëerd voor het uitvoeren van opschalingsexperimenten op het gebied van bioprocestechnologie en groene chemie.
DOCUMENT
In het artikel staat beschreven hoe binnen de opleiding Applied Science van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven een Overall Toets ontwikkeld is die aansluit bij het competentiegerichte leren. In deze toets staat een casus over een actuele beroepssituatie centraal waarbij de vakgebieden chemie, biologie en technologie in de propedeuse geïntegreerd competentiegericht getoetst worden. De samenstellers laten zien hoe deze toets er uit ziet en geven aan wat de ervaringen er mee zijn.
DOCUMENT
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat producenten aanzienlijke kosten- en servicevoordelen kunnen behalen door betere samenwerking met logistieke dienstverleners. Daarnaast geven de huidige ontwikkelingen binnen de chemie voldoende aanleiding om de samenwerking op logistiek gebied te verbeteren. Hoewel dit door de praktijk wordt onderkend, wordt het potentieel van logistieke samenwerking tot op heden echter niet verzilverd.
DOCUMENT