Artikel in Agro & Chemie over de productie van exogene ketonen in het projecten Circulaire Biopolymeren Waardeketens voor PHA en Cellulose.
Dit boekje is het verslag van een expertmeeting over Bevolkingsdaling en Regionale Economie in Limburg, gehouden in november 2009. De bijeenkomst was georganiseerd door de Provincie Limburg en het expertisecentrum Quality of Life van Hogeschool Zuyd. Uitgenodigd waren vertegenwoordigers van grote werkgevers uit Limburg, actief op het gebied van industrie, chemie, bouw, zakelijke en maatschappelijke dienstverlening.
Background: Nutrition and nutritional care are essential for optimal outcomes, and, therefore of importance for patients with chronic limb threatening ischemia (CLTI) given their high risk of complications. However, insight is lacking in how healthcare professionals directly involved in the care of patients with CLTI perceive nutritional care, as well as in the perceived barriers and facilitators regarding optimal nutritional care. Methods: In this qualitative study with a phenomenological approach, 3 online focus groups were conducted with various healthcare professionals directly involved in the care of patients with CLTI. Sample size was guided by information power. Focus group recordings were transcribed verbatim, and reflexive thematic analysis was performed. Results: Seventeen healthcare professionals participated, including vascular surgeons, fellows in vascular surgery, a medical doctor and researcher, nurse specialized in wound care, general nurse, physical therapists, dietitians, and nutrition assistants. Four themes were generated: (1) nutritional care is crucial for optimal clinical outcomes and a healthy life, (2) insufficient attention to undernutrition and nutritional care by healthcare professionals, (3) patient-related factors challenge healthcare professionals in providing nutritional care, and (4) need for optimizing the organizational process related to nutritional care. Perceived barriers regarding nutritional care included knowledge deficits, nutritional care not being part of the healthcare professionals’ routine, missing tools to identify undernutrition, patient-related factors, and time constraints. Facilitators regarding nutritional care included more scientific evidence regarding the effect of nutritional care on clinical outcomes and optimization of organizational processes related to nutritional care. Conclusions: Healthcare professionals perceive nutritional care as important for optimal outcomes, but nutritional care is not routinely implemented in the care of patients with CLTI. This lack of implementation of nutritional care may be due to the barriers perceived in various domains. The findings of this study stress the need to optimize nutritional care, with the aim of improving outcomes in the CLTI population.
Diabetes Mellitus is een van de meest voorkomende chronische ziektes wereldwijd. Een ernstige en kostbare complicatie is het ontstaan van voetwonden, gerelateerd aan neuropathie, ischemie en infectie. Voetwonden leiden vaak tot ziekenhuisopnames, amputaties en verminderde kwaliteit van leven. In dit project ontwikkelen we een applicatie om ervoor te zorgen dat doormiddel van zelfmonitoring, er geen behandelvertragingen ontstaan doordat risico’s tijdig worden gesignaleerd, vanuit zorg op afstand. RondOm Podotherapeuten, een grote eerstelijns zorgorganisatie in Nederland, heeft de ‘Diabetes Voetenceck app’ ontwikkeld welke is gericht op zelfmonitoring door patiënten en screenen van de voeten door podotherapeuten op afstand. Deze wordt gebruikt als onderdeel van hun praktijkvoering. Patiënten worden geholpen hun voeten te bekijken door vragen in de app. Het resultaat van de vragen kan ertoe leiden dat de patiënt gevraagd wordt een foto in te sturen via de app. De applicatie voorziet in kansen, in termen van het betrekken van patiënten, het voorkomen van gezondheidsproblemen en verbeteren van algemeen welzijn van mensen met diabetes. In April is een eerste versie van de applicatie gelanceerd, momenteel maken er zo’n 500 patiënten gebruik van, met in totaal 8000 e-screenings. Veel uitdagingen blijven open zoals het continu blijven gebruiken van de app voor zowel patiënten als professionals en de algemene gebruikerservaring van de app, daarnaast liggen er ook kansen voor nieuwe functionaliteiten. Het doel van het project: Het gebruik van de huidige applicatie begrijpen en onderzoeken, zodat we deze beter kunnen maken in termen van gebruikerservaring en kwaliteit. Ten tweede, willen we nieuwe kansen die de applicatie biedt verkennen en mogelijke nieuwe technologie toepassen die samen werken met en bijdrage aan de huidige interventie. Dit project wordt gevoerd door Fontys Paramedische Hogeschool, RondOm Podotherapeuten, Technische Universiteit Eindhoven en Stofloos, zij hebben de expertise in huis om dit tot een goed einde te brengen.
Weipermeaat is een reststroom vanuit de zuivelindustrie en heeft op basis van zijn samenstelling een lage waarde in de veevoermarkt maar biedt wel perspectieven voor de basischemie: het bevat grote hoeveelheden suikers (lactose). Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol. De gist Kluyveromyces marxianus kan efficiënt lactose omzetten in ethanol waarbij tevens single cell protein (SCP) wordt geproduceerd. In dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waarin oplossingen worden onderzocht voor de bestaande praktische uitdagingen bij de productie van ethanol op weipermeaat waaronder een hoge zoutconcentratie. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de toepassing van bijproducten. Op basis van de resultaten zal een evaluatie van de business case plaatsvinden waarbij zowel ethanol productie als de verhoging van de nutritionele restwaarde door SCP-productie wordt meegenomen. In het samenwerkingsverband is deskundigheid aanwezig in de hele keten vanaf de weipermeaat reststromen (Looop BV) en fermentatie met gisten (HAN BioCentre) tot aan toepassing (Beethanol BV en de Fachhochschule Münster). Het project zal deels worden uitgevoerd door studenten vanuit de HAN University of Applied Science.