Koolhydraten spelen een belangrijke rol tijdens en na inspanning.Ze leveren energie en zorgen voor herstel. Recent onderzoek toontechter aan dat je door minder koolhydraten in te nemen deprestaties juist kunt verbeteren. Pim Knuiman vertelt hier meer over.Hij doet onderzoek naar de adaptieve respons van de skeletspierbij training en voeding, en bekijkt dit van molecuul tot prestatie.
DOCUMENT
Is een laag-koolhydratendieet effectiever dan een energiebeperkt dieet bij de behandeling van overgewicht? Welke veranderingen in lichaamssamenstelling, kwaliteit van leven en type eetgedrag zijn er na acht weken te meten?
DOCUMENT
Voor veel mensen is 'afvallen' een belangrijke reden om zich lichamelijk in te spannen. Ook op scholen wordt er soms aandacht besteed aan de relatie tussen (over)gewicht en inspanning. Maar hoeveel energie verbruik je nu eigenlijk tijdens inspanning? En hoeveel vet verbrand je daarmee?
DOCUMENT
A number of novel nonionic bolaform amphiphiles with nonidentical aldityl head groups, 1-(1-deoxy-D-galactitol-1-ylamino)-6-(1-deoxy-D-glucitol-1-ylamino)hexane, 1-(1-deoxy-D-mannitol-1-ylamino)-6-(1-deoxy-D-glucitol-1-ylamino)hexane, and 1-(1-deoxy-D-galactitol-1-ylamino)-6-(1-deoxy-D-mannitol-1-ylamino)hexane were synthesized by two successive reductive aminations involving 1,6-diaminohexane (1) and the appropriate D-aldohexoses (D-glucose, D-mannose, and D-galactose) using 5% Pd on carbon as the catalyst. Typical reaction conditions were 40 degrees C, 4MPa hydrogen and a reaction time of 4.5 h. The compounds were isolated as white solids in yields ranging from 39% to 72%. The intermediate aminoalditols, 1-(1-deoxy-D-glucitol-1-ylamino)-6-aminohexane and 1-(1-deoxy-D-galactitol-1-ylamino)-6-aminohexane were obtained as off-white solids in 80-85% yield. The bolaform amphiphiles containing 1-deoxy-D-glucitol head group(s) showed markedly lower melting points than the compounds with the 1-deoxy-D-mannitol and 1-deoxy-D-galactitol head groups, due to the presence of 1,3-syn interactions within the carbohydrate moiety. The novel bolaform compounds are potential starting materials for the synthesis of a broad range of gemini surfactants with nonidentical, carbohydrate-based head groups.
DOCUMENT
Hoofdstuk in wetenschappelijke boekeditie van internationaal vakblad Avant Garde Critical Studies
LINK
In voorjaarsgras kunnen zich grote hoeveelheden suikers en zetmeel ophopen. Een naam die in de voedingswereld vaak voor suikers en zetmeel wordt gebruikt: niet-structurele koolhydraten of NSK’s. NSK’s kunnen op hun beurt problemen in de blinde en dikke darm veroorzaken waaronder koliek. Koliek is geen ziekte maar een soort algemene vorm van buikpijn. Koliek is een erg complex fenomeen en de oorzaken ervan zijn meestal multifactorieel. Wat in ieder geval wel duidelijk is dat onbeperkt weiden in voorjaarsgras een oorzaak is voor koliek bij paarden.
LINK
‘Wat is gezonde voeding?’ Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, zowel in de media als op het diëtistisch spreekuur. Bij het beantwoorden van deze vraag wijzen invloedrijke critici de autoriteit van de wetenschap af. Waarom wantrouwen mensen wetenschappelijke antwoorden? Waarom moet de diëtist uitleggen dat hij of zij de onderzoeken van de Gezondheidsraad volgt? Waarom zijn de adviezen van het Voedingscentrum problematisch geworden? LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/matthijs-fleurke-66279110/ https://www.linkedin.com/in/dorien-voskuil-9b27b115/
DOCUMENT
Mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een niet-Nederlandse achtergrond hebben een groter risico op leefstijlgerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes; leefstijlinterventie is vaak geïndiceerd. Om hen te ondersteunen bij gedragsverandering kunnen mHealth-toepassingen (gezondheidsapplicaties voor telefoon of tablet) mogelijkheden bieden. Voorwaarde is wel dat de toepassing persoonlijk is afgestemd op de doelgroep.1 In deze kwalitatieve studie is onderzocht welke mogelijkheden Hindoestanen zien voor het gebruik van dergelijke mHealth-toepassingen. Deze doelgroep heeft van nature een verhoogd risicoprofiel voor leefstijlgerelateerde ziekten. https://ntvd.media/artikelen/mhealth-voor-leefstijlinterventie-bij-hindoestanen/ Linkedin: https://www.linkedin.com/in/luka-van-der-veken-ab5532188/ https://www.linkedin.com/in/machteldvanlieshout/ https://www.linkedin.com/in/jacqueline-langius/
MULTIFILE
Een inleiding tot argumentatie. Hoe bouw je een goede argumentatie op en wat heb je daarvoor nodig.
DOCUMENT
De fysische, chemische en microbiologische gevaren van het opwerken van vezelcomponenten uit reststromen van uien zijn geanalyseerd op basis van literatuuronderzoek. Uienreststromen zijn geschikt voor het winnen van olie door middel van stoomdestillatie of eiwitten door middel van iso-elektrische precipitatie. Bij deze processen wordt ook de uienschil verwerkt. Er blijft o.a. een vezelrijke fractie over die in principe geschikt is voor humane consumptie. Fysische vreemde delen vormen zeer zelden een acuut risico voor de gezondheid. De meest voorkomende pesticiden op ui zijn maleïnehydrazide, fluopyram en fipronil. Incidenteel kan de maximaal toelaatbare hoeveelheid van een pesticide overschreden worden, maar dit heeft geen acute nadelige gezondheidsgevolgen. Van zware metalen is er alleen Europese wetgeving voor gehaltes aan lood en cadmium in ui. Microbiologische gevaren voor de processen zijn gerelateerd aan vegetatieve cellen, toxines of sporen van pathogenen. Vegetatieve cellen zijn alleen een risico voor onverhitte vezelfracties of na kruisbesmetting. Toxines kunnen nog actief zijn na stoomdestillatie en ook na pasteurisatie van eiwitpasta. Hetzelfde geldt voor de sporen van bacteriën. Om ontkieming van sporen te voorkomen moet de uienstroom boven 48 °C gehouden worden of snel worden gekoeld .
MULTIFILE