Het voeren van de verse kruiden cichorei en smalle weegbree zorgt voor een lagere methaanemissie en melk met een hoger aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren. Vooral de 30 procent lagere methaanemissie bij cichorei biedt potentie, zo blijkt uit de eerste resultaten van het project BioDiverseMelk. Interview met Marije Strikwold, associate lector Veiligheid in de voedselketen van Hogeschool van Hall Larenstein Leeuwarden.
DOCUMENT
In "The Economist" verscheen recent een verhaal over emissies van methaan uit de gassector die sterk bijdragen aan de opwarming van de aarde. De auteur suggereert dat we maar beter steenkool kunnen gebruiken dan aardgas. Zoiets doet natuurlijk de alarmbellen rinkelen en prikkelt tegelijk de nieuwsgierigheid. Hoe zit dat eigenlijk?
DOCUMENT
De uitstoot van methaan uit runderdrijfmest kan flink omlaag als je de mest scheidt in een dikke, dunne en fosfaatrijke fractie. De winst is vooral een gevolg van de kortere opslagperiode van de ongescheiden mest. Wel stijgt het energieverbruik fors.
DOCUMENT
Poster en begeleidende audio uit de guided tour van het Open Atelier van CoE Groen op 7 december 2023 over het project Sturen met het voer van de koe voor ammoniak en methaan. Dit project richt zich op wat nodig is om nu en in de toekomst het management van grasland en rantsoen zo in te richten dat dit leidt tot een lagere ammoniak en methaanemissie. Het project volgt twee sporen. Bij het eerste spoor gaat het om handelingsperspectief. Wat kan de veehouder concreet doen om minder ammoniak en methaanemissies te realiseren? Bij het tweede spoor gaat het juist meer om gedragsverandering en mindset. Is het een eerste vereiste om de houding en het perspectief van de melkveehouder en van zijn omgeving te begrijpen? Via participatief onderzoek en focusgroepbijeenkomsten worden in dit project veehouders samengebracht met sectorspecialisten, adviesorganisaties, toeleverende en verwerkende industrie en NGO's, retail en overheid om te werken aan integrale oplossingen. Het nemen van emissie reducerende maatregelen wordt ondersteund door training, scholing en kennisdeling.
MULTIFILE
De EU en Nederland streven naar significante reducties in broeikasgas- en stikstofemissies tegen 2030. De Nederlandse melkveehouderij draagt met respectievelijk 36% en 48% bij aan de broeikasgasuitstoot en de ammoniakemissies van de landbouw. Het aanzuren van mest met zwavelzuur, zoals in Denemarken, is effectief maar kostbaar. Dit onderzoek evalueert de haalbaarheid van biologisch aanzuren van dierlijke mest met melasse als alternatief, met als doel het verminderen van emissies en het verbeteren van mestverwaarding.Op een melkveehouderij in Someren met circa 100 koeien werd een experiment uitgevoerd waarbij een kleinere mestkelder werd biologisch aangezuurd met melasse en een grotere kelder als controle diende. Beide kelders werden op 6 november 2023 nagenoeg leeggepompt en aan de kleine kelder werd 12% melasse (op initiële hoeveelheid mest basis) toegevoegd. De pH in de aangezuurde mestkelder daalde van 8,1 naar 5,5 in 13 dagen en stabiliseerde op 4,7. Na 9 weken steeg de pH naar 6,0. De aangezuurde dunne fractie bevatte significant meer fosfaat (61%) en de biogasopbrengst steeg met 43% ten opzichte van de controle.Dit onderzoek bevestigt de hypothese dat het toevoegen van organische (rest)stromen aan mestkelders effectief is om methaan- en ammoniakemissies te verlagen en de mestverwaarding te verbeteren. Daarnaast is de aanpak passend binnen de huidige bedrijfsvoering inclusief de regelgeving. De biogasproductie nam significant toe waardoor de mestverwaarding verbeterde.Aanbevolen wordt om de pH van drijfmest rond 5,5 te houden, het verzuringsproces eventueel op te starten met een organisch zuur, en verder onderzoek te doen naar optimale melassedosering, frequenter mengen, en inzet van alternatieve suikerrijke resstromen. Voor borging van het proces zijn implementatie van een pH-monitoringssysteem en aanvullende emissiemetingen noodzakelijk.
DOCUMENT
De ene koe produceert veel meer methaan dan de andere. Die grote variatie wordt hoofdzakelijk bepaald door de voeropname, de productie van meetmelk, het lactatienummer en het aantal dagen in lactatie. Dat blijkt uit onderzoek van Douwe Elgersma, student Dier- en Veehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij onderzocht hoe de melkkoeien van Dairy Campus op methaan scoren.
LINK
In a long-term project, together with Courage, we are investigating whether it is possible to determine volatile fatty acids, methane or acetone in the air blown from dairy cows. These substances are associated with health and digestion of the cow. We are working on a sensor together with tech partners and we compare measured values in breathing air with both activity measurements with the Nedap sensors and with manual health scores. In een langlopend project bekijken we samen met Courage of het mogelijk is om in uitgeblazen lucht van melkkoeien vluchtige vetzuren, methaan of aceton te bepalen. Deze stoffen zijn geassocieerd met gezondheid en vertering van de koe. Samen met tech-partners werken we aan een sensor en we vergelijken gemeten waardes in ademlucht met zowel activiteitsmetingen met de Nedap sensoren als met handmatige gezondheidsscores.
LINK
Power-to-gas technologies are considered to be part of the future energy sys- tem, but their viability and applicability need to be assessed. Therefore, models for the viability of farm-scale bio-power-to-methane supply chains to produce green gas were analysed in terms of levelised cost of energy, energy efficiency and saving of greenhouse gas emission. In bio-power-to-methane, hydrogen from electrolysis driven by surplus renewable electricity and carbon dioxide from biogas are converted to methane by microbes in an ex situ trickle-bed reactor. Such bio-methanation could replace the current upgrading of biogas to green gas with membrane technology. Four scenarios were compared: a refer- ence scenario without bio-methanation (A), bio-methanation (B), bio-methanation combined with membrane upgrading (C) and the latter with use of renewable energy only (all-green; D). The reference scenario (A) has the lowest costs for green gas production, but the bio-methanation scenarios (B-D) have higher energy efficiencies and environmental benefits. The higher costs of the bio-methanation scenarios are largely due to electrolysis, whereas the environmental benefits are due to the use of renewable electricity. Only the all- green scenario (D) meets the 2026 EU goal of 80% reduction of greenhouse gas emissions, but it would require a CO2 price of 200 € t−1 to achieve the levelised cost of energy of 65 €ct Nm−3 of the reference scenario. Inclusion of the intermittency of renewable energy in the scenarios substantially increases the costs. Further greening of the bio-methanation supply chain and how intermittency is best taken into account need further investigation.
DOCUMENT
In this publication, the four authors provide several solution directions to shape that transition to a new, sustainable agricultural system. With a different relationship between food production and nature and the environment. It is the - necessary - basis for a good agricultural agreement. And the way to work towards a sustainable future for our agricultural sector and food system.
DOCUMENT
Deze rapportage beschrijft onderzoek naar het draagvlak voor een selectie van 12 relatief nieuwe, innovatieve en kansrijke technische maatregelen, met betrekking tot emissiereductie van methaan en ammoniak, in de melkvee- en varkenshouderij. Hierbij is zowel gekeken naar draagvlak in de maatschappij als de sector, waarbij rekening wordt gehouden met de neveneffecten. Ook is gekeken naar mogelijke aanknopingspunten, om het draagvlak te vergroten.
LINK