Sinds jaar en dag wordt in de orthopedische technologie voor het nemen van de “maat”, gebruik gemaakt van gipszwachtels. Het toepassen van “grepen” die in het gips de juiste afsteunplaatsen kunnen accentueren in de koker voor een prothese, of de gewenste correcties voor de schoenleest kunnen vastleggen bij bijvoorbeeld een voet in spitsstand, is een sinds jaar en dag toegepaste techniek. Het gevoel van de OT-er speelt hierbij een belangrijke rol. Immers de druk die met de “eigen” handen wordt uitgeoefend op het uithardende gips geeft via het gevoel, dus tactiel, terug wat je als OT-er doet (Holtkamp 2000, 2010). Deze vorm van feedback is een uitermate unieke en tegelijkertijd ook zeer belangrijke in het vastleggen van de geometrische vorm van het hulpmiddel. Meerdere doelstellingen moeten tijdens dit vastleggen tegelijkertijd worden bereikt, zoals het vastleggen van de pasvorm maar ook de plaats, richting en mate van correctie die gewenst is.
DOCUMENT
Deze kennisclip legt op heldere wijze uit wat het gevoel van competentie betekent in een onderwijscontext. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten en praktische voorbeelden ontdekken kijkers hoe dit gevoel bijdraagt aan motivatie, leerstrategieën en leerprestaties van leerlingen. Ook wordt een hardnekkige onderwijsmythe ontkracht én worden docenten concrete handvatten geboden om het competentiegevoel van leerlingen te versterken.
MULTIFILE
Sinds jaar en dag wordt in de orthopedische technologie voor het nemen van de "maat" gebruik gemaakt van gipszwachtels. Het toepassen van "grepen" die in het gips de juiste afsteunplaatsen kunnen accentueren in de koker voor een prothese, of de gewenste correcties voor de schoenleest kunnen vastleggen bijbijvoorbeeld een voet in spitsstand, is een sinds jaar en dag toegepaste techniek. Het gevoel van de orthopedisch technoloog speelt hierbij een belangrijke rol.Dit artikel geeft een inleiding op hoe dit "gevoel" digitaal kan worden vaatgelegd.
DOCUMENT
Vanaf schooljaar 2024-2025 loopt het eenjarig onderzoeksproject ‘Minder voedselverspilling door verwerken van reststromen fruit in een dessert’. Gedurende dit project gaan derdejaars mbo-studenten een onderzoek verrichten naar de ontwikkeling van een dessert dat gemaakt is van de reststromen van fruit. Wij zoeken een oplossing voor de reststromen van fruit vanuit de transport overslag van Olympic Fruit, een fruit importeur en distribiteur uit Barendrecht. Dit doen we in samenwerking met het bedrijf Half-Baked (een nevenonderneming van Olympic Fruit) dat de reststromen fruit van Olympic Fruit verwerkt. Half-Baked verwerkt reststromen van diverse soorten fruit (zoals druiven, citrusvruchten, steenvruchten en enkele exoten) tot een gepasteuriseerde pulp/puree, dat zijn weg moet vinden naar producenten. Met behulp van de systematiek van design thinking worden samen met het bedrijfsleven en studenten van diverse opleidingen (circulaire tuinbouw, logistiek, food) van de Lentiz mbo scholen oplossingsrichtingen bedacht voor deze reststromen. Deze oplossingsrichting moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een dessert, dat zijn weg moet vinden in bestaande food productie bedrijven. Een mogelijke oplossingsrichting is de techniek van foodprinting, die gebruikt kan worden voor het verwerken van reststromen. Als het lukt om dit product tot stand te brengen zal het dessert gepresenteerd worden bij de World Food Expo in Osaka, door het bedrijf Van der Linde Catering. Het product wordt als meerwaarde ervaren als er een voedingsclaim kan worden toegevoegd (zoals eiwitverrijking, of rijk aan vezels).