De bodemvruchtbaarheid in de omgeving Ens gaat zienderogen achteruit met als gevolg afnemende rendementen door lagere opbrengsten en toenemende kwaliteitsproblemen. Zonder maatregelen zal dit leiden tot bedrijfsbeëindigingen en bedrijfsverplaatsingen. Oorzaken van de problematiek hebben vooral te maken met de oorsprong van deze zandgrond, het grondgebruik en vermindering van onderhoud van de grond. Er wordt in kaart gebracht wat de achtergrond is van de problematiek en wat de mogelijkheden zijn om de grondkwaliteit te verbeteren. Naar aanleiding van het onderzoek zijn een aantal proefopstellingen bij de deelnemers aangebracht om de verwachte mogelijkheden tot plantvitaliteit, door middel van betere bodemvruchtbaarheid, te bevestigen.
MULTIFILE
In de ontwerpstudio Spatial Narratives verkennen ruimtelijk ontwerpers en game-ontwikkelaars aan HKU de werking van het immersieve virtuele model in ruimtelijk ontwerp. Dit virtuele model is een performatieve ruimte in de manier waarop het door de bezoeker-ontwerper kan worden ingenomen en van binnenuit geactiveerd, maar het is ook performatief in de manier waarop de simulatie van ruimte tot stand komt. Wat kan dit model doen in de praktijk van ruimtelijk ontwerp?
Modified starches are used widely in the food industry but often have a low nutritional value, lacking minerals vital for the human body, such as magnesium. Magnesium addition to native starches has been shown to result in changes in pasting properties. However, little work has been done on the addition of magnesium and other divalent cations to highly oxidised starches. In this work, we used dibasic magnesium hypochlorite (DMH) to oxidise potato starch to an industrially relevant degree of oxidation while at the same time introducing magnesium into the starch structure. We found that magnesium incorporation changes the pasting properties of starch and increases the gelatinisation temperature significantly, possibly due to an ionic cross-linking effect. These properties resemble the properties found for heat-moisture-treated potato starches. This change in properties was found to be reversible by performing a straightforward exchange of metal cations, either from sodium to magnesium or from magnesium to sodium. We show in this work the potential of the addition of divalent cations to highly oxidised starches in modifying the rheological and pasting properties of these starches and at the same time adding possible health benefits to modified starches by introducing magnesium.