Brand portfolio strategies are an essential prerequisite for securing long-term success for multi-brand companies. Only by focusing on the entire portfolio can it be ensured that all brands “act in concert” to achieve superordinate objectives. Thereby, an increasing vertical competition caused by private labels calls for a new approach, by which brand manufacturers integrate private labels into their portfolio management. This paper presents a planning model that is embedded in the company’s strategic management and demonstrates how brand-related objectives/strategies can be linked with superordinated objectives/strategies. By including vertical marketing goals into portfolio strategy, brand manufacturers may gain from extending the planning scope to private label brands.
MULTIFILE
This paper reveals how the automatising of protocols ignited a public conflict between Dutch banks and their Small and Medium-sized Enterprise (SME) clients in the years after the Global Financial Crisis. The bank’s “infirmary departments” for Financial Restructuring and Recovery (FR&R) were accused of (mal)treating SMEs. The conflict resulted in no formal regulatory or legal change despite public support. Instead, the banks created self-regulation to improve communication with SMEs, leading to shifts in governing FR&R for SMEs. This way, the banks mitigated significant negative symptoms of automation and solved the conflict with the SMEs while keeping FR&R and ongoing automation intact. The research uses an interdisciplinary analytical framework to understand national financial conflicts in a digitalised (business) world. It contributes to the theory of institutionalising values in discursive contests between action fields. The paper highlights the material and causes of normative conflicts of interest among critical actors in established public-private networks through discourse analysis and process tracing.
The aim of this paper is to investigate which portfolio extension option: either a cheaper subbrand or a private label endorsed by the national brand is better from the consumer perspective. Two hypothetical product concepts from a leading beer brand were tested among Dutch consumers. The findings show that consumers are equally likely to try the options and form a positive or negative opinion about the manufacturer after the extension. However, when looking at the ability for a brand to cover a price conscious segment and thereforeincrease penetration, the cheaper national sub-brand performs better. Given that the manufacturer will be not restricted in distribution of such a brand, our findings are in favour of a cheaper sub-brand rather than an endorsed private label.
Food hubs in Noord-Nederland zien een mogelijkheid tot substantiële verbreding van hun dienstverlening door regionale voedselproducten niet alleen aan eindconsumenten te verkopen, maar ook aan grotere instellingen zoals zorgaanbieders. Van de laatste hebben de ziekenhuizen de intentie vastgelegd om maatschappelijk verantwoord in te kopen. De eerste stappen in de voedsellevering van de hubs aan de ziekenhuizen worden voorzichtig gezet, maar worden bemoeilijkt door inkoopvoorwaarden met betrekking tot leveringsgemak, hoeveelheden, kosten en leveringsgaranties. Bovendien zijn food hubs relatief kleine ondernemingen tegenover professionele inkopers van de ziekenhuizen. Er zijn echter ook goede kansen voor de food hubs door onderling samen te werken en door in te spelen op dieetwensen van patiënten. De centrale vraag van het onderzoeksproject van de Hanzehogeschool Groningen, waarin 9 food hubs en 2 ziekenhuizen deelnemen, is met welk businessmodel de food hubs aan de eisen en wensen van de ziekenhuizen kunnen voldoen. Het gaat dan om een businessmodel waarin de wijze van samenwerken tussen de food hubs, boeren en eventuele verwerkers, het productaanbod en prijs, alsook de wijze van communiceren met de ziekenhuizen geïntegreerd zijn. Er wordt gebruik gemaakt van design science. Op basis van de wensen, eisen en mogelijkheden van de food hubs en ziekenhuizen wordt eerst in co-creatie een voorlopig businessmodel ontwikkeld. Dit model wordt in een pilot in de praktijk gebracht en getest. De ervaringen van de pilot worden geanalyseerd en doorontwikkeld tot een definitief businessmodel en een handleiding om zover te komen. Het uiteindelijke businessmodel kan bijdragen tot een versteviging van de economische positie van de lokale food hubs en de aangesloten boeren, een duurzame voedselinkoop van de ziekenhuizen, en meer mogelijkheden om patiënten gezonde en aantrekkelijke diëten te bieden. De projectresultaten zullen wordt verbreed naar een businessplan voor de levering van lokaal voedsel aan (semi-)publieke en private organisaties, dat breder uitgerold kan worden.