Rookvrij Kennemerland beoogt via rookstopinterventies mensen die roken ertoe te bewegen dat zij pogen te stoppen met roken. In de wijken Schalkwijk in Haarlem en Oosterwijk in Beverwijk en Heemskerk worden drie rookstopinterventies ingezet. Roken Enzo is een inloopgroep in de wijk. Stress Enzo zijn zes groepsbijkeenkomsten, gericht op de relatie tussen stress en tabaksverslaving. Gekwalificeerde rookstopcoaches begeleiden mensen die roken bij hun stoppoging. In deze rapportage beschrijven we hoe in Schalkwijk en Heemskerk de werving van mensen die roken voor rookstopinterventies geschiedt. Hiervoor hielden wij interviews met sociaal werkers, gezondheidsprofessionals en rookstopcoaches in de wijken in de drie gemeenten. De bevindingen uit de interviews werden in focusgroepen gepresenteerd, waarna betrokken professionals, coaches en geïnteresseerde buurtbewoners met elkaar in gesprek gingen over wat er nodig is om mensen die roken te werven voor rookstopinterventies. Deze inzichten en de tijdens de focusgroepen geformuleerde adviezen staan beschreven in deze rapportage.
DOCUMENT
Stoppen met roken is moeilijker voor mensen in een lagere sociaaleconomische positie. Om stoppen-met-roken zorg toegankelijker te maken zijn daarom vanuit het samenwerkingsverband Rookvrij Kennemerland bewoners geworven en getraind als ‘rookvrijambassadeur’. Deze ambassadeurs zijn ervaringsdeskundigen die met mensen praten over (stoppen met) roken en ze vervolgens doorverwijzen naar passende rookstopzorg. In dit verslag beschrijven wij hoe een training tot rookvrijambassadeur eruit kan zien en wat hierbij de werkzame elementen zijn. We benadrukken het belang van werven op interne motivatie, het bieden van duidelijkheid over de rol van de ambassadeur, het faciliteren van zelfdeterminatie en het prioriteren van oefeningen en praktische inzichten. Door vanuit deze principes te werken draag je bij aan empowerment in de wijk en overbrug je de kloof tussen bewoners en de beschikbare zorg- en ondersteuningsfaciliteiten.
DOCUMENT
Gezond eten, voldoende bewegen en niet roken verlaagt je risico op hart- en vaatziekten. Te veel zout in onze voeding leidt tot een verhoogd risico op chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Door de toenemende welvaart eten we steeds vaker buitenshuis. Een probleem gekoppeld aan buitenshuis eten is dat we hierbij veelal veel meer zout consumeren dan wanneer we ons eten zelf thuis bereiden. Koks bepalen de hoeveelheid zout in de gerechten die we buitenshuis consumeren. Verschillende factoren zijn van invloed op het zoutgebruik door koks, waaronder vermoedelijk ook het rookgedrag van koks. Centraal binnen dit project staat het verkrijgen van meer inzicht in dit rookgedrag van koks (in opleiding) en de invloed hiervan op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. We richten ons hierbij op koks (in opleiding). We inventariseren welk percentage koks rookt en wat beweegredenen zijn van koks om te roken. Daarnaast evalueren we het effect van rookgedrag van koks op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. Dat doen we als HAS hogeschool (penvoerder) samen met de horecaopleiding van het Koning Willem 1 College, die streeft naar een rookvrije campus. Zo borgen we inbedding van nieuw gegeneerde kennis in het beroepsonderwijs. De Hartstichting werkt al jaren aan beide onderwerpen: een rookvrije omgeving met een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen, waaronder in zout verlaagde voedingsmiddelen. De Hartstichting brengt haar expertise in.