Vanuit de Amsterdamse Wmo-werkplaats ondersteunt het lectoraat O&I de ontwikkeling van een voorziening in zelfbeheer: een woon- en trainingscentrum voor jongvolwassenen met autisme in een voormalig fort in Krommenie (Fort-K). Dit wordt een woonvoorziening voor jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar waar ze gedurende maximaal 2 jaar ondersteuning krijgen in het opbouwen van een zo zelfstandig mogelijk bestaan. In de eerste fase van dit onderzoek is een vooronderzoek gedaan bij andere vergelijkbare voorzieningen, als bijdrage aan de ontwikkeling van Fort K. Daarnaast is een procesbeschrijving gemaakt.
This overview can be regarded as an atlas or travel guide with which the reader can follow a route along the various professorships. Chapter 2 centres on the professorships that are active in the field of Service Economy. Chapter 3 is dedicated to the professorships that are focussed on the field of Vital Region. Chapter 4 describes the professorships operating in the field of Smart Sustainable Industries. Chapter 5 deals with the professorships that are active in the field of the institution-wide themes of Design Based Education and Design Based Research. Lastly, in Chapter 6 we make an attempt to discover one or more connecting themes or procedures in the approach of the various professorships. This publication is not intended to give a definitive answer to the question as to what exactly NHL Stenden means by the concept of Design Based Research. The aim of this publication is to get an idea of everything that is happening in the NHL Stenden professorships and to pique one’s curiosity to find out more.
Gezond eten, voldoende bewegen en niet roken verlaagt je risico op hart- en vaatziekten. Te veel zout in onze voeding leidt tot een verhoogd risico op chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Door de toenemende welvaart eten we steeds vaker buitenshuis. Een probleem gekoppeld aan buitenshuis eten is dat we hierbij veelal veel meer zout consumeren dan wanneer we ons eten zelf thuis bereiden. Koks bepalen de hoeveelheid zout in de gerechten die we buitenshuis consumeren. Verschillende factoren zijn van invloed op het zoutgebruik door koks, waaronder vermoedelijk ook het rookgedrag van koks. Centraal binnen dit project staat het verkrijgen van meer inzicht in dit rookgedrag van koks (in opleiding) en de invloed hiervan op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. We richten ons hierbij op koks (in opleiding). We inventariseren welk percentage koks rookt en wat beweegredenen zijn van koks om te roken. Daarnaast evalueren we het effect van rookgedrag van koks op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. Dat doen we als HAS hogeschool (penvoerder) samen met de horecaopleiding van het Koning Willem 1 College, die streeft naar een rookvrije campus. Zo borgen we inbedding van nieuw gegeneerde kennis in het beroepsonderwijs. De Hartstichting werkt al jaren aan beide onderwerpen: een rookvrije omgeving met een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen, waaronder in zout verlaagde voedingsmiddelen. De Hartstichting brengt haar expertise in.