Het lectoraat De Ondernemende Regio van Fontys onderzocht de betekenis van broedplaatsorganisaties in Nederlandse steden. “Die rol wordt langzaam breder dan puur het faciliteren van kunstenaars”, zegt projectleider Bart de Zwart.
LINK
product
Experiment is een uitdaging
Omschrijving van het project 'Rationalisatie voedingsmiddelenindustrie en implementatie in het onderwijs'.
MULTIFILE
product
Dierzaam: Key highlights Consumententypes
Vlees eten is geworteld in onze eetcultuur. Het minderen van vlees vraagt tijd. Ondanks campagnes die plantaardige diëten
promoten eet volgens CBS nog zo’n 95% van de Nederlanders vlees, en de meeste daarvan doen dat meerdere keren per
week als een stukje vlees bij de maaltijd. Om op kortere termijn een verschil te maken, zal het
stimuleren van consumentenkeuzes voor duurzaam geproduceerd vlees in belangrijke mate bijdragen aan “minder
en beter”. Dit vraagt om specifieke tactieken, wetende dat consumenten in hun gedrag niet altijd doen dan wat hun
intentie is met betrekking tot duurzaamheid: de wil is er, maar vertaalt zich onvoldoende in koopgedrag.
Om dit te overkomen zijn marketinginterventies nodig die de capaciteit, gelegenheid en motivatie van consumenten
verhogen/versterken.
Deze rapportage bevat de resultaten – op hoofdlijnen – van
een kwalitatief onderzoek, waarin types en empathy maps van
verschillende consumententypen en hun meest
onderscheidende variabelen in kaart zijn gebracht.
PDF
product
Dierzaam. Een kennismaking
Vlees eten is niet duurzaam of diervriendelijk. Maar er helemaal mee stoppen, daar zijn nogal wat hobbels voor te nemen. Zoals vaak bij duurzaam gedrag, is er een voorlopersbeweging te zien ‘naar minder en beter’.
LINK
product
Sociaal werk kan niet volstaan met schipperen alleen
Lex Veldboer waarschuwt dat politisering van het sociaal werk ten koste gaat van de balanceerkunst die voor de alledaagse praktijk nodig is. Zijn oproep tot professionele realpolitik gaat echter voorbij aan waar sociaal werk in essentie om draait. Sociaal werk is meer dan louter laveren en balanceren, maar dient ook op actieve wijze sociale rechtvaardigheid na te streven op het niveau van beleid én samenleving
LINK
product
Schipperen tussen werk en zorg
Interview met Petra Biemans door Carolien Groeneveld.
Een kind of toch een carrière, of allebei? Nog altijd worstelen veel vrouwelijke werknemers met deze vraag als ze aan kinderen willen beginnen. Is het eenmaal zover dan bestaan er allemaal regelingen, zoals de Nieuwe Wet Arbeid en Zorg. Ze moeten de combinatie van werk en gezinsleven zo makkelijk mogelijk maken. Maar de praktijk leert anders. Wat doet Pink Roccade om zijn werknemers te helpen?
PDF
product
Nood aan morele reflectie
Organisaties zouden meer aandacht moeten besteden aan ethische dilemma’s. Dat betogen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht. Zij ondervroegen twintig professionals over de morele referentiekaders in hun werk.
PDF
product
Zorgzaamheid in de buurt is een kwestie van schipperen
Onderzoekers Huub Purmer en Maisha van Pinxteren hebben een model ontwikkeld om de zorgzaamheid van buurten en gemeenschappen te analyseren en te bevorderen. De behoefte van mensen blijkt cruciaal.