De globale trend van bevolkingsgroei en verstedelijking leidt onherroepelijk tot meer vraag naar voedsel in de stad. Tegelijkertijd is er een trend in de vraag naar duurzaam en/of lokaal geproduceerd voedsel te herkennen. Het in de stad produceren van voedsel, Urban Farming, kan een antwoord bieden op beide trends. Er zijn verschillende vormen van Urban Farming te benoemen. Eén daarvan is verticale landbouw, waarbij er in hoogbouw in de stad teelt van groente, fruit en wellicht ook vis en vlees plaatsvindt. Hoewel er inmiddels veel kennis over verticale landbouw voorhanden is, zijn er nog altijd geen high-tech verticale boerderijen in Nederland gerealiseerd. De hoge mate van leegstand van kantoorpanden in Amsterdam in combinatie met de aanwezige kennis biedt veel mogelijkheden voor de realisatie van een hoogwaardige ‘Urban Farm’ in deze stadsregio. In dit boekwerk leest u de resultaten van het toegepast onderzoek naar verticale stadslandbouw, ook wel vertical farming genoemd. Dit is één van de twee publicaties van het onderzoeksproject Sustainable Systems for Food. Het project is uitgevoerd door het CleanTech onderzoeksprogramma met behulp van RAAK-mkb subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie. Deze publicatie is bedoeld voor professionals geïnteresseerd in de technologische aspecten van verticale stadslandbouw. Het boek geeft inzicht in wat verticale stadslandbouw inhoudt en welke technologieën en innovatieve concepten nu en in de toekomst voorhanden zijn om verticale stadslandbouw te bedrijven. Het boek laat ondernemers en beleidsmakers zien hoe verticale teelt kan bijdragen aan hun doelstellingen en voor welke uitdagingen ze staan. Daarnaast geeft het eigenaren van leegstaande gebouwen inzicht in de mogelijkheden en implicaties van verticale teelt voor hun pand. Voor bedrijven die technologische systemen ontwikkelen en leveren voor gebouwen en (glas)tuinbouw, biedt deze publicatie een blik op de toekomstige technologische mogelijkheden en geeft het een aanzet tot een strategische ontwikkelagenda voor verticale stadslandbouw. Tot besluit toont deze publicatie de onderzoeksactiviteiten die de HvA op dit terrein ontplooit, waaronder de ontwikkeling van vertical farming prototypes en demonstrators, en waar voor eenieder mogelijkheden liggen voor samenwerking.
DOCUMENT
Vertical farming is a promising new technology for increasing crop yields per square meter. However, little research has been done so far in people's perception of this technology. The aim of this project was to gain a better understanding of consumers' attitude on small scale vertical farming at home. This was achieved by developing a prototype that uses sensor and LED technology for growing food at home and deploying it in a user study. The prototype was built to give users a genuine feeling of what it would be like to use a small scale vertical farming system. The user study showed that the attitudes towards the system were mostly positive. However, a fully autonomous system is not desirable and there are concerns regarding food safety.
DOCUMENT
Vertical Farming is een innovatieve teeltechniek die nog volop in ontwikkeling is. In dit webinar word je bijgepraat over de laatste stand van zaken in Nederland. Sprekers: Jasper den Besten (HAS Den Bosch), Jan Willem Donkers (Inholland), Lisanne Meulendijks (Delphy), Erik Poot (WUR), Martin Veenstra (Certhon), Rob van Genderen en Jan Nijman (Groen Kennisnet). Het webinar is georganiseerd door Hogeschool Inholland en mede mogelijke gemaakt door het OnderwijsVernieuwingsProgramma en WURKS.
LINK
Op 14 oktober 2016 gaf Jasper den Besten, Lector Nieuwe Teeltsystemen van HAS Hogeschool, een presentatie over triggers in tuinbouwtechnologie, in het bijzonder Vertical Farming. "Tot nu toe is er heel veel technologie binnen de sector ontwikkeld. Met de komst van Vertical Farming verandert dat snel."
LINK
In order to receive a licence to produce, poultry farmers have to take into account societal demands, among others: animal welfare, healthy working conditions for the workers and landscape quality. A way to reach a combination of these goals is to create a design for the poultry house and outdoor run. We propose a methodology based on five steps, which enables us to create a design thattakes into consideration societal demands and that can be tested on its effects. These five steps are: 1. Giving a theoretical background on the societal demands (hen ethology, farm management and landscape quality) and based on this; 2. Giving a set of design criteria. 3. Describing the current state of the farm, in order to know its current qualities, 4. Making a design of the farm using the sets of criteria as guiding principle. 5. Reflecting on the design, to show whether the different criteria can be combined and where compromises are needed. A case study on an organic farm in the centre of the Netherlands showed that hen welfare, farm management and landscape quality can be improved together, although some measures do not add to all design criteria. Especially the effect on landscape quality and farm management is variable: the latter is also depending on the personal motivation of the farmer.
DOCUMENT
High-tech horticulture production methods (such as vertical farming, hydroponics and other related technology possibilities), combined with evolving market side possibilities (consumer’s willingness to pay for variety, food safety and security), are opening new ways to create and deliver value. In this paper we present four emerging business models and attempt to understand the conditions under which each business model is able to create positive market value and sustained business advantage. The first of these four models is the case of a vertically integrated production to retail operation. The second model is the case of a production model with assured retail/distribution side commitment. The third model deals with a marketing/branding driven production model with differentiated market positioning. Finally, the forth is a production model with direct delivery to the end-consumer based upon the leveraging of wide spread digital technology in the consumer market. To demonstrate these four business models, we analyze practical case studies and analyze their market approach and impact. Using this analysis, we create a framework that enables entrepreneurs and businesses to adopt a business model that matches their capabilities with market opportunities.
DOCUMENT
Er zijn veel boereninitiatieven om via korte ketens een directe relatie op te bouwen met de markt en consumenten. Door het slim analyseren van de aankopen (producten, hoeveelheden, frequenties) kan een optimaal aanbod samengesteld worden. Korte ketens in de stad worden vaak nog gekoppeld aan het concept van stadslandbouw, urban farming, op een braakliggend terrein. Echter nieuwe high tech teelttechnieken maken het mogelijk, om op het dak, in leegstaande gebouwen, containers en zelfs in het restaurant teelten op te zetten. De nieuwe markt- en logistiek gestuurde korte ketenstructuren zullen de voedselverspilling laag houden.
DOCUMENT
Dit document is één van de twee eindproducten voor de module Green Protorype Platform. In dit deel is te lezen hoe ons proces verlopen is en ook hoe we doelstellingen behaald hebben die vooraf gesteld zijn. Tot slot is een bondige beschrijving te lezen over urban farming. Dit is een samenvatting van het onderzoek dat het eerste blok heeft plaatsgevonden. Aangezien de tijd in het eerste blok voornamelijk gestoken is in research doen, lijkt de productie op het eerste gezicht wat weinig. Het is echter goed om te weten dat het onderzoek uit blok 1 ons ontzettend geholpen heeft om in blok 2 het schetsontwerp te maken. Dit schetsontwerp is ook meteen het tweede eindproduct. Het is een opzichzelfstaand boekje, zodat daar alleen inhoudelijk op eigenschappen van het schetsontwerp ingegaan kan worden. Als bijlage bij dit procesdocument is het artikel toegevoegd dat we samen hebben geschreven voor het vak Lezingencarrousel. Dit artikel gaat nog dieper in op de kenmerken van urban farming, en kan dan ook gelezen worden als een toevoeging aan dit document. Het is niet geschreven voor het GPP, maar kan wel van waarde zijn voor het platform. Het onderzoek dat we gedaan hebben in blok 1 voor het GPP, heeft deels bijgedragen aan het tot stand komen van het artikel.
DOCUMENT
In een city farm optimaliseren we alle factoren voor zover we dat met de huidige stand van techniek kunnen. Relatief goedkoop is het regelen van de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Relatief duur is het aanbieden van de meeste efficiënte lichtkleuren in de optimale mix voor de hoogste productie en de beste kwaliteit. In het algemeen werken we met blauw licht voor o.a. opening van de huidmondjes, rood licht als belangrijkste fotosynthesekleur en verrood licht voor het extra bevorderen van de foto-synthese en sturen van het plantmodel. Soms werken we met rode en witte LED-lampen, waarbij de witte lampen zorgen voor blauw en o.a. groen licht en het mogelijk maken de kleuren weer normaal te zien.
DOCUMENT
This paper analyses the initiative AgroAgenda in the northern Netherlands. The AgroAgenda is a platform in which multiple stakeholders together stimulate a circular, and nature-inclusive agro-food system in the Dutch provinces of Friesland, Groningen and Drenthe. Stakeholders come from, among others, provincial governments, farmers’ and nature organizations, educational and research institutes and processing companies. They join forces to realize a system change, a transition, in the region, while promoting knowledge circulation, knowledge co-creation and joint learning. The platform, is a front runner of five national, comparable initiatives. The AgroAgenda has the potential to lead to a more nature-inclusive and circular farming. Several of the 40 experiments have already led to good results. However, to bring about a real system change, more attention to innovations in governmental organizations (including law and regulations), policy, the value chains (division of margins, pricing and marketing) and the educational system are needed.
DOCUMENT