Een advies voor gezonde en duurzame voeding zou gebaseerd moeten zijn op voordelen voor de mens, de aarde en de economie; people, planet, profit. Voor de mens zou een als goed ervaren gezondheid al voldoende kunnen zijn. Voor de aarde lijkt het beter om te streven naar een zo laag mogelijk zorggebruik. Resultaten uit verschillende onderzoeken lijken uit te wijzen dat oervoeding, bestaande uit groente, fruit, vlees, vis, eieren en noten, de beste keus zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Resultaten uit een kleine haalbaarheidsstudie lijken dezelfde kant op te wijzen als het gaat om ervaren gezondheid. In dit lectoraat wil ik verder onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen van oervoeding.
MULTIFILE
Het zorgpad ‘Voeding bij kanker’ beschrijft het (logistiek) pad dat de oncologische patiënt doorloopt binnen de voedingszorg vanaf het moment dat screening op behoefte aan voedingszorg plaatsvindt en verwijzing naar de diëtist tot en met follow-up of palliatieve fase. Hierbij zijn het format en de indeling aangehouden van de IKNL-formats van (niet-)tumorspecifieke zorgpaden
DOCUMENT
Als gevolg van alle veranderingen in de zorg wonen ouderen weer vaker en langer thuis. Goed eten kan in belangrijke mate bijdragen aan het behoud van vitaliteit en zelfredzaamheid. Omzien naar elkaar en mantelzorgondersteuning wordt steeds belangrijker. Het project MYFOODNETWORK beoogt middels een digitaal platform optimale voeding(szorg) voor kwetsbare ouderen te verbeteren door de oudere, zijn sociale en zijn professionele netwerk actief en interactief bij de voedingszorg te betrekken. Binnen MYFOODNETWORK staat samenwerking voorop. In dit project verbinden wij kwetsbare ouderen, vrienden, familie, buren en professionals (sociale cohesie) door het reeds bestaande digitale platform HalloZorg uit te breiden met een speciale voedingsmodule. Zo worden de oudere zelf, mantelzorgers, vrienden, familie, buren, en zorgprofessionals – zoals diëtist en wijkverpleegkundige - met elkaar verbonden. De oudere zelf krijgt middels het instrument mogelijkheden in handen om meer grip te krijgen op het eetpatroon, en gerichter bij te sturen. Zorgprofessionals kunnen op deze manier beter op de hoogte blijven van wat familie en vrienden belangrijk vinden en omgekeerd. Partners, kinderen, buren en mantelzorgers blijven middels het platform op de hoogte van de adviezen m.b.t. de voeding en het voedingspatroon, kunnen actief feedback geven richting diëtist en andere betrokkenen over hoe het gaat, en kunnen richting de oudere zelf actiever meesturen en ondersteunen (betrokkenheid en inzicht). Het platform is laagdrempelig; ouderen staan zelf in het middelpunt en beslissen wie mee mogen doen. Deze digitale oplossing is een eigentijdse sociale oplossing voor de ouderen van nu en voor de ouderen van de toekomst, waarbij eigen regie een centrale rol blijft innemen, en ondersteuning door professionals ervoor zorgt dat er ook écht wat gebeurt. Kwetsbare ouderen alleen zijn vaak onvoldoende in staat het voedingspatroon aan te passen – met MYFOODNETWORK staan zij er niet meer alleen voor!