Een advies voor gezonde en duurzame voeding zou gebaseerd moeten zijn op voordelen voor de mens, de aarde en de economie; people, planet, profit. Voor de mens zou een als goed ervaren gezondheid al voldoende kunnen zijn. Voor de aarde lijkt het beter om te streven naar een zo laag mogelijk zorggebruik. Resultaten uit verschillende onderzoeken lijken uit te wijzen dat oervoeding, bestaande uit groente, fruit, vlees, vis, eieren en noten, de beste keus zou kunnen zijn voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Resultaten uit een kleine haalbaarheidsstudie lijken dezelfde kant op te wijzen als het gaat om ervaren gezondheid. In dit lectoraat wil ik verder onderzoek doen naar de gezondheidsvoordelen van oervoeding.
MULTIFILE
Uit de inleiding: "Ziekenhuiszorg wordt steeds duurder en complexer. Ziekenhuis Rivierenland uit Tiel wilde daarom meer procesgericht werken, en zo de efficiency en het kwaliteitsniveau verhogen. Het ziekenhuis vroeg het lectoraat Procesinnovatie en Informatiesystemen van Kenniscentrum Innovatie & Business (Hogeschool Utrecht) om mee te denken. Het lectoraat en ziekenhuis ontwikkelden daarop gezamenlijk een procesmodel voor de zorg; alle zorgprocessen binnen het ziekenhuis zijn daarin onder te brengen."
DOCUMENT
De vergrijzing neemt toe en een van de belangrijkste zorguitdagingen die daarmee gepaard gaat, is de toenemende prevalentie en incidentie van fysieke en cognitieve beperkingen van oudere volwassenen. Deze fysieke beperkingen hebben grote invloed op de zelfredzaamheid en vergroten de kans op ziekten, vallen en institutionalisering. De belangrijkste oorzaken zijn onder andere sarcopenie, ondervoeding, osteoporose, neurologische aandoeningen en metabole ziekten zoals obesitas en diabetes type 2. Voeding speelt een essentiële rol in het voorkomen en behandelen van deze leeftijdgerelateerde aandoeningen. Voedingsstoffen kunnen op zichzelf invloed hebben op gezondheid of ziekte, maar ook het belang van voedingspatronen en daarbij behorende voedingskeuzes wordt de laatste jaren steeds meer onderzocht. Tevens is er een duidelijke interactie tussen voeding en beweging in de preventie en behandeling van oudere volwassen. Zo is de invloed van adequate eiwitinname bevestigd op krachttraining bij kwetsbare senioren. De laatste jaren is de interdisciplinaire samenwerking tussen de fysiotherapeut/kinesitherapeut en diëtist toegenomen. Deze samenwerking lijkt juist bij de populatie oudere volwassen waardevol en behoeft daarom meer aandacht bij geriatrische professionals. Zeker gezien het synergetische effect op verschillende gezondheidsuitkomsten.
DOCUMENT
Als gevolg van alle veranderingen in de zorg wonen ouderen weer vaker en langer thuis. Goed eten kan in belangrijke mate bijdragen aan het behoud van vitaliteit en zelfredzaamheid. Omzien naar elkaar en mantelzorgondersteuning wordt steeds belangrijker. Het project MYFOODNETWORK beoogt middels een digitaal platform optimale voeding(szorg) voor kwetsbare ouderen te verbeteren door de oudere, zijn sociale en zijn professionele netwerk actief en interactief bij de voedingszorg te betrekken. Binnen MYFOODNETWORK staat samenwerking voorop. In dit project verbinden wij kwetsbare ouderen, vrienden, familie, buren en professionals (sociale cohesie) door het reeds bestaande digitale platform HalloZorg uit te breiden met een speciale voedingsmodule. Zo worden de oudere zelf, mantelzorgers, vrienden, familie, buren, en zorgprofessionals – zoals diëtist en wijkverpleegkundige - met elkaar verbonden. De oudere zelf krijgt middels het instrument mogelijkheden in handen om meer grip te krijgen op het eetpatroon, en gerichter bij te sturen. Zorgprofessionals kunnen op deze manier beter op de hoogte blijven van wat familie en vrienden belangrijk vinden en omgekeerd. Partners, kinderen, buren en mantelzorgers blijven middels het platform op de hoogte van de adviezen m.b.t. de voeding en het voedingspatroon, kunnen actief feedback geven richting diëtist en andere betrokkenen over hoe het gaat, en kunnen richting de oudere zelf actiever meesturen en ondersteunen (betrokkenheid en inzicht). Het platform is laagdrempelig; ouderen staan zelf in het middelpunt en beslissen wie mee mogen doen. Deze digitale oplossing is een eigentijdse sociale oplossing voor de ouderen van nu en voor de ouderen van de toekomst, waarbij eigen regie een centrale rol blijft innemen, en ondersteuning door professionals ervoor zorgt dat er ook écht wat gebeurt. Kwetsbare ouderen alleen zijn vaak onvoldoende in staat het voedingspatroon aan te passen – met MYFOODNETWORK staan zij er niet meer alleen voor!