1. An earlier study by our group revealed that the viscosity of faeces from patients with Crohn's disease is significantly lower than that of healthy subjects. This is due to low concentrations of a high-molecular-mass carbohydrate, probably of bacterial origin. The cause of this phenomenon might be the impaired barrier function of the gut mucosa. Low viscosity may allow close contact of intestinal contents (bacterial products and toxins) with the intestinal wall. This could play a role in the maintenance of the disease.2. The first aim of this study was to investigate the high-molecular-mass carbohydrate fraction, responsible for viscosity, in detail. We also tried (in a pilot study) to raise the intestinal viscosity of patients with Crohn's disease with the undegradable food additive hydroxypropylcellulose (E463), in an attempt to alleviate clinical symptoms.3. The high-molecular-mass fraction (>300 kDa) responsible for faecal viscosity was sensitive to lysozyme and contained high levels of muramic acid. It was concluded that this material consisted mainly of peptidoglycan polysaccharides and was consequently of bacterial origin. The muramic acid in material from patients with Crohn's disease was 7.5 (1.5-13.9)%, which was less than in healthy subjects [11.4 (8.5-24.1)%; P=0.0004]. Furthermore, viscosity in material from patients with Crohn's disease was found to be half [14.9 (1.0-33.6) cP] of that found in healthy subjects [35.0 (2.7-90.7) cP; P=0.004].4.A daily dose of 1 g of hydroxypropylcellulose caused an increase in faecal viscosity in patients with Crohn's disease (from 1.4 to 2.3 cP) and in healthy subjects (from 4.9 to 7.5 cP). Faecal consistency improved in patients with Crohn's disease (from watery and loose to formed) and the defecation frequency decreased from 3-4 to about 2 times a day. No changes in defecation patterns were found in healthy subjects.5. These data indicate that the high-molecular-mass fraction that is responsible for faecal viscosity is peptidoglycan. Furthermore, a daily dose of a hydroxypropylcellulose solution to increase the viscosity of the intestinal contents of patients with Crohn's disease might be beneficial. This approach merits further study.
LINK
Ulceratieve Colitis (UC) en de ziekte van Crohn (CD) zijn de twee belangrijkste vormen van inflammatoire darmziekten (IBD), wat een chronische ziekte is met periodes van ontstekingen in het maagdarmkanaal. Dit heeft een grote impact op ontlastingspatroon en kwaliteit van leven. IBD resulteert bij ~50% van de patiënten binnen 5 jaar in een ziekenhuisopname. De pathofysiologie is deels onbegrepen, maar onderdeel is een aangetaste darmbarrière wat leidt tot ontstekingen. Korte ketenvetzuren (KKV), en met name butyraat, hebben een essentiële rol in behoud van de darmbarrière en hebben anti-inflammatoire eigenschappen. In patiënten met IBD is een minder goedwerkend butyraatmetabolisme geassocieerd met mucosale schade in de darm. Ook zijn minder butyraat-producerende bacteriën zoals Roseburia en Faecalibacterium spp. gevonden in ontlastingsmonsters. Een hogere vezelinname is geassocieerd met meer butyraat-producerende bacteriën. Patiënten met IBD consumeren gemiddeld maar 12 g/dag bij een aanbeveling van 30-40 g/dag. Het blijkt lastig om een lange termijn gedragsverandering te bewerkstelligen. Patiënten met IBD krijgen vaak psylliumvezels voorgeschreven voor de ontlasting, maar deze hebben weinig impact op het darmmicrobioom en de KKV-productie. WholeFiberTM is een vezelrijke gedroogde groente gemaakt van de chicoreiwortel die vier soorten prebiotische vezels bevat. Doordat het minimaal bewerkt is, zitten de vezels nog in de plantencel (intrinsieke vezels), waardoor deze de distale darm bereiken en meer KKV wordt gemaakt. Dit werd bevestigd in een trial met volwassenen met prediabetes waarbij 15-30 g/dag WholeFiberTM een sterk effect had op het ontlastingspatroon, darmmicrobioom samenstelling, KKV-productie en serumwaarden. Daarom willen wij in een 4-weekse pilot onderzoeken wat het effect is van 20 g/dag WholeFiberTM op het darmmicrobioom, KKV-productie, stoelgang, ontstekingswaarden en welzijn in 12 patiënten met IBD. Bij positief resultaat wordt een groter onderzoek met placebogroep opgezet. WholeFiberTM kan een makkelijke oplossing zijn om patiënten met IBD te helpen meer vezels te eten en darmgezondheid en welzijn te verbeteren.