Project

Beschermingsbewind bij lvb: van financiële veiligheid naar financiële zelfredzaamheid?

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Binnen dit project heeft het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam samen met partners uit de bewindvoerderspraktijk 4 tools ontwikkeld, geïmplementeerd in de praktijk en vervolgens geëvalueerd. Het gaat om de volgende vier tools:

1) Herkenningstool: deze wordt door de bewindvoerder gebruikt in de intakefase. De tool draagt bij aan bewustwording van de professional of er bij de klant sprake kan zijn van een licht verstandelijke beperking.
2) Coachingstool: een tool waarmee klant en bewindvoerder samenwerken aan financiële zelfredzaamheid in de uitstroomfase van bewind
3) Filmpje: filmpje geeft de klant uitleg over het gehele traject van bewindvoering, wordt door de klant, soms samen met de bewindvoerder, bekeken op ieder gewenst moment
4) Stapenplan: het visueel inzichtelijk maken en uitleggen van het bewindvoeringstraject voor zowel overige hulpverlening (zoals persoonlijk begeleiders) van de klant als de klant zelf, op ieder gewenst moment.

Naar aanleiding van de ervaringen in de praktijk zijn de tools in de laatste fase van het project aangepast. De aanpassingen aan de coachingstool zijn het meest vergaand en hier wordt tot zeker half juni 2022 nog aan gewerkt.
De tools zijn online samengebracht op de website: www.toolboxbewind.nl* en binnenkort voor iedereen toegankelijk.

*Het kan zijn dat we na overleg met de praktijk de domeinnaam van de website aanpassen.


Beschrijving

Mensen die tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om zorg te dragen voor hun financiën kunnen onder bewind geplaatst worden. Bewindvoerders zijn professionals die als wettelijke taak hebben om de financiële belangen van de onderbewindgestelde te beschermen en om de financiële zelfredzaamheid van onderbewindgestelden te bevorderen. Bewindvoerders(organisaties) geven aan dat hun cliëntengroep de laatste jaren is veranderd: het aandeel mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) is gegroeid. In hun dagelijkse praktijk lopen bewindvoerders tegen een aantal problemen aan waarbij wij hen middels dit project willen ondersteunen. De doelstelling van het project is om bewindvoerders te ondersteunen bij:
1) Het herkennen en signaleren van mensen met een lvb.
2) Het onderscheiden van verschillende niveaus van zelfredzaamheid bij mensen met een lvb.
3) Het verbeteren van de hulp- en dienstverlening aan mensen met een lvb, gericht op:
o communicatie met mensen met een lvb
o coaching van de financiële vaardigheden bij mensen met een lvb.

Het project resulteert in de oplevering van 5 producten, die bewindvoerders concrete tools in handen geven om mensen met een lvb met schulden in een vroeg stadium te herkennen en hun de juiste ondersteuning te bieden. In werksessies gaan we de producten concretiseren met bewindvoerders, maar gedacht kan worden aan trainingsmodules, filmpjes, handreikingen. De producten richten zich op:
• Product 1: Herkenning
• Product 2: Mate van financiële zelfredzaamheid bij mensen met LVB
• Product 3: Communicatie met mensen met een LVB
• Product 4: Hulp- en dienstverlening aan mensen met een LVB
• Product 5: financiële screener

De producten gaan we ontwikkelen en evalueren door middel van, o.a.: interviews, vragenlijsten, observaties. Naast bewindvoerders en lvb-experts worden ook mensen met een lvb bij het onderzoek betrokken.  


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF