Project

City Deal Kennis Maken Nijmegen - Van impuls naar verduurzaming

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

City Deal Kennis Maken Nijmegen wil een versnelling tot stand brengen in het oplossen van maatschappelijke opgaven van de stad door onderzoekers, docenten en studenten hierbij grootschalig te betrekken. Onze ambitie is dat over tien jaar een instrumentarium beschikbaar is waarmee kennisinstellingen en gemeente via een interdisciplinaire en multilevel aanpak, in gezamenlijkheid werken aan (grote) maatschappelijke thema’s.
De afgelopen periode is het netwerk rondom City Deal Kennis Maken Nijmegen flink versterkt. We zien dat samen werken en leren rondom maatschappelijke opgaven van de stad steeds meer omarmd wordt, niet alleen door studenten en docenten, maar ook door bestuurders. Maatschappelijke impact creëren binnen het onderwijs heeft een stevigere plek gekregen in de strategie van de verschillende kennisinstellingen. De gemeente Nijmegen vindt gemakkelijker de weg naar de kennisinstellingen. Verschillende soortgelijke netwerken weten elkaar structureler te vinden en weten samen impact te maken.
Hoewel we hier mooie stappen hebben gemaakt, ervaren we ook dat het lastig is om concrete multi-level onderwijsprojecten van de grond te krijgen. De onderwijsprojecten die hebben plaatsgevonden gaven veel energie aan betrokken studenten en docenten, maar de organisatie hiervan was vaak niet eenvoudig. De complexe samenwerking, de verschillende organisatiestructuren en de kwetsbaarheid van het netwerk zijn hierbij belemmerende factoren. Ervaringen die we opdoen vanuit deze projecten, het uitgevoerde onderzoek naar het competentieprofiel van wijkdocenten in een multi-level context en de resultaten van de impactmeting maken dat we een steeds beter beeld krijgen hoe we onze gestelde ambitie kunnen bereiken.


Beschrijving

City Deal Nijmegen wil een versnelling tot stand brengen in het oplossen van maatschappelijke opgaven van de stad door onderzoekers, docenten en studenten hierbij grootschalig te betrekken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Radboud Universiteit en de gemeente Nijmegen hebben zich vanaf 2017 tot doel gesteld om (vaak al bestaande) samenwerking te verduurzamen door het beter ontsluiten en verbinden van succesvolle initiatieven waardoor er een rijke leeromgeving voor studenten kan ontstaan.

Onze ambitie is dat over tien jaar een instrumentarium beschikbaar is waarmee kennisinstellingen en gemeente via een interdisciplinaire en multilevel aanpak, in gezamenlijkheid werken aan (grote) maatschappelijke thema’s. De belangrijkste uitdagingen voor de komende twee jaar zijn:
1. Meer interdisciplinair en multilevel maken van onderwijsprojecten
2. Deze projecten op een duurzame en longitudinale manier inbedden in het reguliere onderwijs.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, investeren wij de komende twee jaar op twee manieren in een toekomstbestendige en logische infrastructuur binnen de inhoudelijke thema’s zoals deze zijn vastgesteld in de strategische agenda:
1. Wij investeren in onderwijsinnovatie via een impulsfinanciering; bestaande succesvolle onderwijsprojecten worden verder verspreid over de stad Nijmegen, projecten worden méér interdisciplinair en mulitlevel, projecten worden bij meer opleidingen steviger ingebed in het onderwijs.
2. Wij investeren in netwerk governance; kennisdeling, verbinding, communicatie en onderzoek zijn essentieel bij het opbouwen van een werkend en succesvol instrumentarium.


© 2025 SURF