Project

City Deal Kennismaken Leeuwarden

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

City Deal Kennis Maken Leeuwarden Fryslân - De Stad als Campus, de Regio als Proeftuin…Een gezamenlijke reis op weg naar een intensieve kennisdeling en kenniscirculatie. Prachtig dat in 2018 de gemeente Leeuwarden en NHL Stenden in samenwerking met de HOAF-partners de stap hebben gezet om aan te sluiten bij de City Deal Kennis Maken. Na de toekenning van de SIA City Deal Kennis Maken subsidie in januari 2019, heeft de kwartiermaker IJla Zwarter met veel passie aan een passende samenwerkingsstructuur gewerkt. De daaruit voortvloeiende communicatie en intensieve samenwerking op bestuurlijk- en uitvoeringsniveau, heeft zichtbaar effect. Ism consortiumpartner IPF is er een website friesecosysteem.frl ontworpen, waarin alle de ateliers, livinglabs, fieldlabs, hubs, kennis- en leerwerkplaatsen, veldacademies zijn opgenomen. Benodigd voor de volgende stap focus en massa.
Living labs zijn mooie leerzame vormen van multi-level en multidisciplinaire samenwerking waarin bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen – graag samen met de inwoners - de uitdagingen van een veranderende stad en regio oppakken. Aspirant-professionals van mbo-hbo-wo die door community service learning in praktijk en theorie meedenken en doen aan de vorming van hun beroep en maatschappij. Enkele pilot CDKM labs; Toerisme collectief Friesland, Living Lab Circulaire Horeca in Leeuwarden en Living Lab Circulaire Inkoop Friese gemeenten..


Beschrijving

Als invulling voor de City Deal Kennis Maken willen de gemeente Leeuwarden en de onderwijsinstellingen (MBO, HBO en WO) in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen hun krachten bundelen voor het oplossen van relevante vraagstukken. De stad heeft gezien de rurale context in Noord-Nederland een brede definitie, onder het motto “De Stad als campus, de regio als proeftuin”.

De uitgangspunten zijn:
- Er wordt in eerste instantie gewerkt aan thema’s en uitgangspunten vanuit de Kennisagenda Fryslân die vanuit het Hoger Onderwijs Akkoord Fryslân, naar een innovatieve en lerende regio is opgesteld,
- De uitdagingen worden aangepakt vanuit een multi-disciplinaire en multi-level (MBO, HBO en WO) aanpak.
- De activiteiten vinden zoveel mogelijk plaats in zogenaamde living labs .
- Het Innovatie Pact Fryslân, een samenwerkingsverband tussen het Friese hoger onderwijs, het beroepsonderwijs, het bedrijfsleven, de provincie Fryslân en de F4 gemeenten en Hoger Onderwijs Akkoord Fryslân overleg (zie figuur 2) als strategisch platform inzetten.

In algemene zin de activiteiten die in dit kader uitgevoerd gaan worden zijn:

1. Het aanstellen van een kwartiermaker/ kennismakelaar die maatschappelijke vraagstukken in kaart brengt en kan koppelen aan de partners.
2. Als pilot, het inrichten van een aantal living labs op basis van een multi-disciplinaire- en multi-level aanpak. Studenten van meerdere kennisinstellingen en verschillende opleidingen zullen hieraan deelnemen om meerdere invalshoeken te krijgen om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Als hoogtepunt zal er een groot inspiratie-event georganiseerd worden (“Fryslân breekt uit”).
3. Het opstellen van een gezamenlijke living lab agenda, waarin gewerkt wordt aan de afstemming en uitvoering van de living labs.
NHL Stenden Hogeschool zal als penvoerder optreden en met de gemeente Leeuwarden als consortiumpartners aan te merken. Daarnaast zullen de O3 partners (onderwijs/onderzoek/ondernemers) verenigd binnen het IPF een belangrijke rol krijgen voor afstemming, maar ook in de uitvoer.



© 2024 SURF