In het project is samengewerkt met Mia Nijland (www.topjob.nu) en Marcel Hurkens (www.marcelhurkens.nl). Vanuit de samenwerking is Wij-in-zicht opgezet, een coöperatieve vereniging (niet geformaliseerd, coöperatie bleek onder meer juridisch onhaalbaar), met een diversiteit van mensen qua leeftijd, diploma’s en ervaring, die om welke reden dan ook geen baan (meer) hebben en dit wel graag willen. In afstemming met elkaar voeren de 4 deelnemers opdrachten uit die binnenkomen van lokale bedrijven, publieke organisaties en particulieren. Waar nodig wordt extra hulp ingehuurd bij andere bedrijven of ZZP-ers. Samen doen ze geweldige dingen die leiden tot (nieuwe) zingeving, een goed inkomen voor allen en tevreden opdrachtgevers. Aan de 3 basisvoorwaarden voor intrinsieke motivatie (Deci en Ryan) wordt door de organisatievorm voldaan: men ervaart autonomie (samen de vereniging – eigen baas – en doen waar je goed in bent), ervaart hiermee competentie en verbondenheid. Wat men niet kan (bijvoorbeeld opdrachten binnen halen, en boekhouding bijhouden) wordt door ons aangevuld.
Alle 4 de kandidaten hadden een afstand tot de arbeidsmarkt, 1 van de 4 is uitgevallen, de andere 3 zijn boven eigen verwachting actief aan de slag. De verwachting is dat alle 3 de kandidaten in dienst zullen treden bij de huidige werkgever (een school, conciërgediensten, een zwembadleverancier, monteur en een vervoersbedrijf, koerier). De vrijgekomen plaatsen worden ingenomen door nieuwe kandidaten, die wederom door Topjob in Wijhe worden gerekruteerd. Voor de verloning is uitzendbureau Djobzz uit Zwolle betrokken. Met studenten en docenten van de Academie Mens en Arbeid (Saxion Kennistransfer/lectoraat Brain&Technology) en Marcel Hurkens en Topjob, is expertise ontwikkeld mbt het leveren van de benodigde softskills. Zo is er elke 4 weken een bijeenkomst waarin de leden hun vereniging en alle maren en mitsen bespreken. Het concept van samen een coöperatieve vereniging te hebben, ontwikkelt zich verder ook voor een andere doelgroep, te weten HBO en HBO+.
Doel van het project is om kansloze kandidaten op de arbeidsmarkt toch de gelegenheid te bieden om op enigerlei wijze te participeren op de arbeidsmarkt. Dit wordt vormgegeven door het ontzorgen van zowel werkgever/opdrachtgever als de werkzoekende.