Het is mogelijk gebleken om de mestkorrels te ontwikkelen en produceren. Dit is ook een fijne samenwerking gebleken met de ondernemer, Aeres en NHL Stenden.
Op technisch vlak is er veel informatie uit het onderzoek gekomen. Materiaal-technisch bied het product veel toekomstperspectief. Door het onderzoek zijn er 2 verschillende meststofkorrels naar voren gekomen die voldoende perspectief bieden om vervolgonderzoek op uit te voeren. Deze 2 meststofkorrels komen het beste in de buurt van de gewenste 6/7 maanden afgifte periode. Daarnaast is gebleken dat deze 2 korrels sterk vergelijkbaar zijn met de controlemeting (met ‘normale’ meststoffen). Qua plantgroei en NPK samenstelling gingen beide meststoffen naar genoeg hetzelfde op tijdens de groei van de plant, terwijl de 2 meststofkorrels aan het einde van het onderzoek nog steeds voor een deel mineralen bevat. Het vermoeden is hierbij dat het aanbod van de mineralen uit deze 2 slow-release meststoffen voldoende afgestemd was op de planbehoefte zodat de planten hier optimaal gebruik van konden maken.
Vanuit dit gegeven wil het bedrijf deze korrels verder naar de markt brengen door in 2022 pilotprojecten op te zetten met potentiële afnemers om vanuit de praktijk het product te testen en, naar aanleiding van deze feedback, samen met haar partners de meststofkorrel verder te ontwikkelen. Het verder ontwikkelen zal gaan zitten in het kunnen aanbieden van verschillende NPK doseringen, praktijkervaring opdoen met verschillende teelten/bodemsoorten, kostprijs & materiaal-sourcing en natuurlijk op commercieel vlak het product promoten bij de (moes)tuin eigenaren als duurzaam en arbeidsextensieve oplossing van bemestingsproducten die zij nu kopen.
Meststoffen zijn cruciaal voor de groei en bloei van planten, echter komen tijdens het groeiseizoen niet alle meststoffen op het juiste moment beschikbaar voor een plant. Thomas Vos van Regra, Aeres Hogeschool Dronten en NHL Stenden Hogeschool zijn vanaf 2018 bezig met de ontwikkeling van een mestpolymeer.
Voor dit project willen Aeres Hogeschool en NHL Stenden Hogeschool onderzoeken welke invloeden de afbraak van dit organische mestpolymeer heeft op de groei en bloei van tuinplanten. Aan de hand van de onderzoeksresultaten gaat Thomas Vos met zijn bedrijf Regra dit mestpolymeer lanceren als plantbemesting voor de consumentenmarkt.