De Hogeschool van Amsterdam stelt zich met het lectoraat ‘Circulair Ontwerpen en ondernemen’ ten doel om maatschappelijk relevant en praktijkgericht onderzoek uit te voeren ten behoeve van het werkveld en het onderwijs. Een van die onderzoeken was het door SIA RAAK gesubsidieerde, in juni 2015 afgeronde onderzoek ‘Design challenges with biobased plastics’’. De eindpublicatie hiervan is als pdf vrij downloadbaar op http://www.biobasedplastics.nl.
Binnen dit onderzoek is de keuzetool “Biobasedplastics4U” ontwikkeld: een (op een stemwijzer gelijkend) hulpmiddel waarmee op basis van de beantwoording van een aantal vragen de gebruiker een type biobased plastic wordt voorgesteld dat het best voldoet aan zijn eisen en wensen. De werking van deze tool is uitvoering toegelicht in hoofdstuk 3 van de voornoemde publicatie.
“Bioplastic4U” is vooral gericht op ontwerpers, maar kan gebruikt worden door een ieder die meer over het gebruik en toepassing van biobased plastics wil weten.
Dankzij de TOP-UP financiering door SIA is een vervolgonderzoek gestart: TOP-UP01.028 ‘Design challenges with biobased plastics’. Binnen dit onderzoek kon de tool worden verbeterd door deze
• uit te breiden
(een nieuw type biobased plastics is toegevoegd),
• te actualiseren
(schoonheidsfoutjes zijn er uit gehaald en state-of-the-art kennis over biobased plastics is geplaatst)
• gebruikersvriendelijker te maken
(bij elke vraag is een uitgebreide toelichting opgenomen).
• beter toegankelijk te maken
(beter vindbaar op en downloadbaar van de vernieuwde website)
Naast de gereviseerde Excel-versie is ook de gereviseerde handleiding op de website geplaatst. Binnen dit TOP-UP01.028 project is ook deze website zelf vernieuwd en geactualiseerd.
Helaas is het binnen dit project nog niet gelukt om naast de Excelversie van de keuzetool ook een web-based versie te realiseren.
Uit bovenstaand project is als resultaat naar voren gekomen een keuzetool, die op basis van antwoorden op vragen een advies geeft over de toe te passen bio-based plastic. Het Top-Up project richt zich op het updaten van de (keuze)tool t.a.v. de gebruiksvriendelijkheid van de tool, het ontwikkelen van een web-based versie, ontwikkelen van een plan voor onderhoud van de web-based tool na 1 jaar en de doorwerking naar met name de praktijk.