Al het bruine zeewier aan de Nederlandse kust maakt een stofje genaamd Fucoxanthine. Deze pigment stof volgens wetenschappelijk onderzoek positieve gezondheidswerkingen en kan in de cosmeticaproducten de huid beschermen tegen UV-B straling en huid veroudering. Toch is het moeilijk om fucoxanthine als cosmetica ingrediënt te verkrijgen, terwijl het kan dragen aan de verduurzaming van de cosmetica. Daarom is Project FUCOS gestart met als doel het ontwikkelen van de methodiek om zo veel mogelijk fucoxanthine uit het zeewier te winnen en hiermee cosmetica prototypen te maken.
In de eerste stap is er gekeken naar welke in Nederland gekweekte soort het meeste fucoxanthine maakt. In Nederland zijn de twee commercieel gekweekte bruinwieren suikerwier en wakame en uit de analyse blijkt dat wakame bijna twee keer zo veel fucoxanthine produceert dan suikerwier. Omdat microalgen ook worden geprezen om hun pigment productie zijn deze ook meegenomen in het onderzoek, maar de Nederlandse bleef qua fucoxanthine productie bovenaan staan.
Om de productie zelf te verduurzamen is er onderzocht of glycerol, een niet schadelijk bijproduct van de biodiesel productie, als extractie middel gebruikt kon worden. Hoewel de eerste resultaten veelbelovend lijken, zijn er nieuwe technologieën nodig om de efficiëntie van deze extractie verder te onderzoeken. Wel is er duidelijk dat glycerol in staat is om fucoxanthine uit het zeewier te halen en dus was de volgende stap om de cosmetica prototypen te ontwikkelen.
Fucoxanthine is een van de meest voorkomende carotenoïden en wordt voornamelijk geproduceerd door bruinwier en microalgen. Er is veel belangstelling voor de farmaceutische en cosmetische werking van fucoxanthine, zoals bescherming tegen UV-B geïnduceerd melanoom en huidveroudering. Desondanks zijn fucoxanthine extracten niet of nauwelijks verkrijgbaar als cosmetisch ingrediënt. Project FUCOS wil daarom zelf de productie van FUCOS extracten ontwikkelen en deze toepassen in cosmetische prototypen.
Project FUCOS zal de fucoxanthine inhoud van commercieel beschikbare bruinwieren zoals Saccharina latissima en Undaria pinnatifida alsmede de microalg Isochrysis galbana evalueren om zo de meest rendabele biomassa grondstof te selecteren. Hier vanuit zullen kleinschalig verschillende groene, voedselveilige extractie methoden ontwikkeld en vergeleken worden op fucoxanthine opbrengst en kosten efficiëntie. De resulterende extracten kunnen worden toegepast in cosmetische prototypen na evaluatie van de biologische activiteiten. Hiermee zet project FUCOS een nieuwe stap richting de exploitatie van algen en wieren als biobased grondstof en de ontwikkeling van duurzame cosmetica.