Iedere ouder kent het wel: je wéét dat je baby iets kan, bijvoorbeeld omrollen, maar tijdens een consult bij een behandelaar doet hij het niet. Met de Godivapp kunnen ouders hun kind thuis filmen op een gunstig moment en dit filmpje via de beveiligde app naar de kinderfysiotherapeut sturen. De kinderfysiotherapeut kan dan beoordelen hoe het kind zich ontwikkelt.
Voor baby’s uit risicogroepen is het van belang de motorische ontwikkeling regelmatig te meten en te volgen in de tijd.
In het GoAPP project is een applicatie ontwikkeld voor de telefoon waarmee ouders hun kind kunnen filmen en de opname beveiligd versturen en een webapplicatie waarmee de therapeuten de films kunnen beoordelen en veilig bewaren. Daarbij is goed gekeken naar gebruikerswensen en ervaringen van therapeuten en ouders. De videomethode die voor de app is gebruikt is eerder ontwikkeld in het GODIVA-onderzoeksproject van de HU.
Uit het onderzoek blijkt dat ouders deze aanpak minder belastend vinden voor hun kind en dat ze goed uit de voeten kunnen met de instructies. Ook blijkt dat kinderfysiotherapeuten de ontwikkeling van het kind net zo goed kunnen beoordelen aan de hand van het filmpje als tijdens een live-consult. Kinderfysiotherapeuten zien deze videomethode als een goede aanvulling die het monitoren van kinderen doelmatiger en transparanter maakt. Eerstelijns kinderfysiotherapiepraktijken willen dan ook graag de applicatie gebruiken.
In het GoAPP project hebben onderzoekers uit 5 lectoraten van Hogeschool Utrecht deelgenomen, samen met 11 kinderfysiotherapiepraktijken.
Binnen Goapp zijn de verschillende perspectieven voor innovatie en implementatie bij elkaar gebracht in vier werkpakketten: 1 optimalisatie van het videoportal, 2 implementatie, en 3 bedrijfskundige haalbaarheid. Werkpakket 4 richtte zich op doorgroei van het netwerk kinderfysiotherapeuten naar een Community of Practice
Het prototype van de GoApp is klaar om doorontwikkeld te worden door een private partij. In de valorisatiegroep van GoAPP zijn mogelijke businessmodellen en implementatie strategieën opgesteld. Wanneer kinderfysiotherapeuten ermee aan de slag kunnen, is mede-afhankelijk van zorgverzekeraars. Op dit moment wordt tijd die fysiotherapeuten steken in videoconsultatie nog niet door zorgverzekeraars vergoed. Toepassing van de app is dus op dit moment voor hen financieel nog niet haalbaar.
Voor meer informatie zie: www.goapp.hu.nl
Het Godivapp Applied in Pediatric Primary care (GoAPP) project ontwikkelt, onderzoekt en realiseert de implementatie van een e-health applicatie voor uitwisseling van videomateriaal in zelfstandige praktijken (MKB) in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Voor een goede analyse van bewegingsproblemen bij baby?s uit risicogroepen is het van belang de motorische ontwikkeling te meten en te volgen in de tijd. Kinderfysiotherapeuten gebruiken hiervoor een observatie-instrument, de Alberta Infant Motor Scale (AIMS). In 2014 en 2015 heeft de GODIVA-onderzoeksgroep (GrOss motor Development of Infants using home Video registration with the AIMS) van Hogeschool Utrecht een methode ontworpen, waarbij de ontwikkeling gevolgd kan worden aan de hand van video?s gemaakt door ouders. De methode wordt door professionals gezien als een aanvulling op bestaande methoden, die het monitoring van kinderen doelmatiger en transparanter maakt. De methode past uitstekend in de huidige e-health ontwikkeling en zelfmanagement/empowerment van ouders. Voor research met de videomethode is een prototype applicatie ontwikkeld waarmee op veilige wijze de filmbeelden verstuurd kunnen worden en opgeslagen. Het prototype is nog niet geschikt voor gebruik binnen de beroepspraktijk.
Eerstelijns Kinderfysiotherapiepraktijken zouden graag de applicatie gebruiken. Zij verwachten dat het een waardevolle uitbreiding is van hun mogelijkheden en een kans om als praktijk te innoveren. Zij zien, als zelfstandige ondernemers, echter ook belemmeringen, zoals ICT-ondersteuning en een passende tarifering van een videoconsult. Voor deze kleine bedrijven spelen ook betaalbaarheid en gebruiksgemak een essentiële rol.
Binnen GoAPP zijn vijf perspectieven voor innovatie en implementatie van e-health bij elkaar gebracht: eindgebruikers, zorginhoudelijk, harde technologie, zachte technologie en bedrijfskundig perspectief. Georganiseerd rondom drie werkpakketten wordt interdisciplinair onderzoek gedaan naar (1) optimalisatie van het videoportal, (2) implementatie, en (3) bedrijfskundige haalbaarheid, via ontwerpgericht onderzoek, literatuuronderzoek, implementatieanalyse en business-case onderzoek. Een vierde werkpakket richt zich op doorgroei van het netwerk kinderfysiotherapeuten naar een Community of Practice.
Doel: Een innovatieve videomethode voor het observeren van de motoriek van zuigelingen, geschikt voor eerstelijnspraktijken kinderfysiotherapie, met een passend implementatieplan en business modelling.