The goal of this project was to endow the practical facilities of Hotelschool The Hague with a new function as Living Labs in which experimental research for the hospitality industry (hotels and restaurants) could be conducted. Both in the Netherlands and internationally, tertiary hospitality education has seen a development that has affected the design of their curricula. Whereas, until the end of the past century, hotel management schools would teach a trade with a stable skillset, currently they are expected to prepare their graduates for a much more volatile future. Critical thinking and inquisitive skills have become professional requirements to respond to future disruptions. Creating a ‘test bed’ for innovations in our facilities would contribute to strengthening the institute’s research function while safeguarding its industry onnections and relevance.
A vision was formulated that established the type of research to be conducted in the hotels and restaurants of the school, and that proposed procedures to manage the operational consequences and the ethical aspects of conducting research experiments with the involvement of employees, students and guests. This vision document identified research opportunities for internal faculty and students as well as for external parties. In particular, knowledge institutes and companies might be interested in testing their innovations in a real life setting.
Three pilot studies were conducted as part of the project. In cooperation with Orbisk, an AI enabled food waste scanner was used to measure and evaluate food leftovers, with the objective to adjust kitchen processes in order to minimize waste. A structural cooperation was initiated with the TU Delft to explore the effects of robotization in hospitalty settings, as a result of which two studies were conducted about interaction between guests and robots. Further studies have already been planned after the finalization of the current project.
De horeca-sector en het toerisme worden zwaar getroffen door de huidige crisis. Omzetschade is historisch groot; tegelijkertijd zijn er vanuit de praktijk veel vragen over hoe nieuwe werkwijzen moeten worden ontwikkeld en toegepast. Voor onze sector voorziet onderzoek in het kader van de Impuls-regeling daarom onmiskenbaar in een grote maatschappelijke behoefte.
Hotelschool The Hague (HTH) zet strategisch in op het behoud en de versterking van praktijkgericht onderzoek en op het onderzoekend vermogen van haar studenten. Onderzoekend vermogen is, voor toekomstige afstudeerders in een snel veranderende arbeidsmarkt, door de HTH gedefinieerd als cruciale kernvaardigheid. In dit kader zijn recent de onderwijs- en onderzoeksprogramma’s van de HTH hervormd rond de principes van Design Oriented Research. Door de COVID-19 crisis is de continuïteit van het praktijkgericht onderzoek van de HTH, misschien nog wel meer dan bij brede hogescholen onder druk komen te staan. Met het hier voorgestelde Impuls 2020 bestedingsplan wil HTH de onderzoeksfunctie van haar praktische outlets — haar schoolrestaurants en -hotels— verder versterken zodat deze kunnen worden ingericht en gebruikt als ‘test-beds’ of HTH Labs. De schoolrestaurants en -hotels worden hiermee een faciliteit voor experimenteel, praktijkgericht onderzoek waar in commerciële bedrijven vaak geen mogelijkheid voor is.
Dit Impuls 2020 voorstel behelst de visievorming voor de HTH Labs en de netwerkvorming met andere kennisinstellingen en met bedrijven als beoogde afnemers van de kennis die in de Labs ontwikkeld zal worden. Het voorstel voorziet tevens in de uitvoering van 3 pilotstudies die de mogelijkheden van de HTH Labs inzichtelijk maken voor het bedrijfsleven. De Impuls financiering zal uiteindelijk resulteren in een operationele onderzoeksfaciliteit in de schoolrestaurants en -hotels van de HTH, en in drie onderzoeksrapporten met bijbehorende disseminatie-activiteiten.