Begin 2021 heeft Avans Hogeschool een nieuwe visie op onderzoek en doorwerking opgesteld. Een van de kernelementen in die nieuwe visie was focus en massa enerzijds en versterking van onderzoeksgroepen anderzijds.
Focus en massa krijgt vorm door de keuze voor een beperkt aantal onderzoeksthema’s, meer specifiek 4 zwaartepunten waarop Avans in de ambitieperiode tot 2025 haar onderzoek inhoudelijk wil richten. Het betreft de zwaartepunten:
• Veilige en veerkrachtige stad en omgeving
• Gezondheid, zorg en welzijn
• Technologische innovatie in energie- en materiaaltransitie
• Brede welvaart en nieuw ondernemerschap
De versterking van de onderzoeksgroepen wordt naast de inhoudelijke focus bewerkstelligd door rondom de 4 zwaartepunten Centres of Expertise in te richting conform het model van de VH.
Onderzoeksinzet van mensen en middelen zal meer gericht worden ingezet op de gekozen zwaartepunten door onderzoekers, onderwijs en ondersteuners te faciliteren om daadwerkelijk te komen tot zwaartepuntvorming en krachtige onderzoeksgroepen te creëren die sterk verbonden zijn met andere kennisinstellingen en externe partners (bedrijven en maatschappelijke instellingen).
Start van de implementatie van het nieuwe onderzoeksbeleid vond plaats per 1 januari 2021.
De Impulsmiddellen van SIA zijn ingezet ter ondersteuning van die nieuwe visie op onderzoek en doorwerking, en wel op 3 elementen:
• Versnellen op zwaartepuntvorming: per zwaartepunt worden meerjarige kennisprogramma’s ontwikkeld in multidisciplinaire teams met een kerngroep die bestaat uit een of meer (leading) lector(en), een vertegenwoordiger van het onderwijs en externe partijen.
• Verder ontwikkelen en professionalisering van onderzoeksondersteuning, waarbij inzet op ontwikkeling van Open science, datamanagement en inzet op ondersteuning bij de vergroting van de 2e en 3e geldstroom prioriteit heeft gekregen.
• Facilitering van 3 SPRONG-aanvragen, waarvan 2 als penvoerder en 1 als deelnemer.
Avans Hogeschool kent 5 expertisecentra, 1 Centre of Expertise en 3 stand-alone lectoraten die de dragende kracht vormen van het praktijkgerichte onderzoek. Avans heeft onlangs haar Ambitieplan 2025 vastgesteld waarin ook stevige ambities zijn geformuleerd m.b.t. het praktijkgerichte onderzoek. Voor onderzoek ligt de nadruk op de doorontwikkeling naar een echte kennisinstelling waarbij focus en massa worden gecreëerd op een beperkt aantal thematische zwaartepunten en een organisatie en ondersteuning die daarvoor dienend is. Op basis van die strategische keuzes tav onderzoek is in 2019-2020 een nieuwe visie op onderzoek en valorisatie opgesteld, inclusief een implementatieplan.
Start van de implementatie van het nieuwe onderzoeksbeleid vindt plaats per 1 januari 2021. Onderzoeksinzet van mensen en middelen zal meer gericht worden ingezet op de gekozen zwaartepunten door onderzoekers, onderwijs en ondersteuners te faciliteren om daadwerkelijk te komen tot zwaartepuntvorming en krachtige onderzoeksgroepen te creëren die sterk verbonden zijn met andere kennisinstellingen en externe partners (bedrijven en maatschappelijke instellingen).
De Impuls 2020 gelden wil Avans gebruiken om een krachtige impuls te geven aan de implementatie van de nieuwe visie op onderzoek en valorisatie en tegelijkertijd werken aan eerder geconstateerde verbeterpunten afkomstig uit eigen evaluaties en BKO-visitaties. Avans investeert ook zelf in deze ontwikkeling. Impuls 2020 gelden zullen daarnaast besteed worden aan:
• Versnellen op zwaartepuntvorming: per zwaartepunt worden meerjarige kennisprogramma’s ontwikkeld in multidisciplinaire teams met een kerngroep die bestaat uit een of meer (leading) lector, een vertegenwoordiger van het onderwijs en externe partijen.
• Verder ontwikkelen en professionalisering van onderzoeksondersteuning, waarbij inzet op ontwikkeling van Open science, datamanagement en inzet op ondersteuning bij de vergroting van de 2e en 3e geldstroom prioriteit krijgt.
• Facilitering van 3 SPRONG-aanvragen, waarvan 2 als penvoerder en 1 als participant.
Er zijn geen producten gekoppeld
Afgerond
Niet bekend