Project

Impuls voor Inholland Labs

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Inholland heeft de Impuls2020 gelden ingezet om de infrastructuur en doorontwikkeling van de Inholland-labs uit te bouwen en te versterken voor praktijkgericht onderzoek en het versnellen van transities. Dit heeft o.a. de weg bereid voor het Expertisecentrum Systemisch Co-Design (SPRONG), dat onlangs van start gegaan is.
Elk domein (faculteit) heeft zijn bijdrage geleverd door zowel binnen het eigen domein te werken aan deze infrastructuur als door de verbindingen te maken tussen domeinen en SPRONG-groepen. De aard van deze bijdrages verschillen en zijn complementair in het geheel. Zo heeft het ene domein zorg gedragen voor het Inholland Leernetwerk Labs & Labontwikkeling en het andere domein een overall lab-coördinator aangenomen.
Het geheel, de versterkte infrastructuur, heeft geleid tot meer uitwisseling en gezamenlijke vooruitgang op het gebied van praktijkgericht onderzoek in labs. De grootste resultaten zijn dan ook: 1) gemeenschappelijk begrip over Inholland-labs 2) een domein-verbindende groep onderzoekers, docenten en coördinatoren die elkaar weten te vinden voor het (interdisciplinair) aangaan van complexe en maatschappelijke relevante vraagstukken uit de praktijk 3) beter weten wat we inhoudelijk en qua werkwijze te bieden hebben aan praktijk/maatschappij.
Hiermee heeft dit project wezenlijk bijgedragen aan de strategische onderzoeksagenda van Inholland en levert het waardevolle input voor ons nieuwe instellingsplan.
Een mooie spin-off van dit project is de waaier van Inholland-labs: een publicatie met 19 illustratieve labs geclusterd naar inhoudelijke focus. Deze is door collega’s uit alle 6 de domeinen gemaakt met een tweeledig doel: 1) gemeenschappelijk begrip, leren en uitwisselen over de verschillende labs 2) een eerste overzicht voor partners, collega’s en studenten met achtergrondkennis en ons aanbod.


Beschrijving

Inholland zet in 2021 de Impuls2020 gelden in om de infrastructuur van praktijkgericht onderzoek voor de doorwikkeling van de Inholland labs te verstevigen. Daarbij hanteren we twee invalshoeken die direct verbonden zijn met de twee Sprong aanvragen die we als trekkende hogeschool in voorbereiding hebben voor maart 2021. De eerste Sprong aanvraag richt zich op ICT, Data en Digitale onderzoeksmethoden (thema: Sleuteltechnologieën), de tweede Sprong aanvraag richt zich op het verbinden van Transitiedenken, Complexiteitsdenken en Ontwerpdenken ( thema: Maatschappelijk Verdienvermogen). Het doel van de inzet van de Impuls middelen is het verstevigen van de Inholland brede infrastructuur voor lab-ontwikkeling rondom inhoudelijke clusters in Inholland domeinen en onderzoeksgroepen. Met deze aanpak werken we toekomstgericht aan: a) Een Inholland brede infrastructuur voor labs op de twee doorsnijdende thema’s van het missie gedreven innovatiebeleid. Deze infrastructuur vormt een basis en voedingsbodem voor de doorontwikkeling van onze lab en CoE aanpak en versterkt onze responsiviteit en samenwerkingscapaciteit ten aanzien van onze (inter)nationale en regionale partners, b) Een stevige basis voor innovatieve cross-overs met onze partners. Dit doen we door de Inholland onderzoeksgroepen goed met elkaar te verbinden via een lab infrastructuur zodat we beter in staat zijn om inter- en transdisciplinaire maatschappelijke vraagstukken op te pakken, c) De verbinding van deze lab infrastructuur met de vier thema’s van innovatiebeleid door specifieke invulling per Inholland domein/onderzoeksgroep (vanuit de profilering Duurzaam, Gezond en Creatief), d) Een versterkte basis voor de twee geplande Sprong aanvragen, Met deze inzet van de Impuls2020 middelen werken wij met onze partners aan een structurele bijdrage aan het missie gedreven innovatiebeleid. Zo wordt onze “Impuls voor Inholland Labs” een impuls voor regionale en landelijke innovatie. Over de inzet van de Impuls2020 middelen hebben we structurele afstemming met partnerhogescholen.



© 2024 SURF