Dit project begon als een begeleidend onderzoek naar de HUGS-initiatieven gericht op het vergroten van gemeenschapsvorming en studentbetrokkenheid binnen de HU. In de loop van het onderzoek werd duidelijk dat deze thema’s eigenlijk overkoepelend over studentsucces gaan. Vervolgens is gekeken naar wat studentsucces is en welke factoren dit beïnvloeden. Hieruit kwam het HUGS-model voort dat inzicht geeft in studentsucces en oriëntatie biedt in het bevorderen ervan.
Het doel is om bij te dragen aan een brede gemeenschapsvorming en betrokkenheid van studenten door alle lagen van de organisatie bij Hogeschool Utrecht. Het project verdiept zich in het proces van gemeenschapsvorming binnen de HU, de bevorderende en belemmerende factoren, en de effectiviteit van interventies. De focus van de activiteiten zal onder andere liggen op de door HUGS gefinancierde initiatieven/projecten. Het begeleidend onderzoek wordt uitgevoerd door een team van onderzoekers met verschillende achtergronden werkzaam binnen de HU. Het onderzoek is van belang bij het in kaart brengen van het verloop van de HU-initiatieven rond gemeenschapsvorming en studentbetrokkenheid. Het uiteindelijk doel is geoptimaliseerd door het onderzoek vanuit de bredere koepel van studentsucces te bekijken.
Via het verzamelen van kwalitatieve en kwantitatieve informatie over initiatieven rondom studentbetrokkenheid, wordt duidelijk wat er goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn om gemeenschapsvorming en betrokkenheid onder studenten te vergroten. Hiermee vormt dit project een voorbeeld van het missiegedreven praktijkgericht onderzoek waar we bij de HU voor staan.
Het project heeft de volgende aanpak:
Er zijn geen producten gekoppeld
Afgerond
Niet bekend