De melkveesector levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie. Technologische veehouderijtoepassingen, gericht op het monitoren van gezondheid en welzijn van de koeien, kunnen oplossingen bieden voor de duurzaamheidsvraagstukken in de sector. Veel toegepast zijn activiteitssensoren aan poot of hals, waarmee vruchtbaarheid en koegezondheid worden gemeten. Monitoring van lichaamstemperatuur wordt nog niet breed toegepast, terwijl dit (ook) een belangrijke maat is voor gezondheid van de koe. Ook kan hiermee hittestress worden gedetecteerd, een probleem dat steeds vaker voorkomt bij koeien in Nederland. Lichaamstemperatuur van koeien wordt meestal handmatig gemeten, wat arbeidsintensief is, niet heel nauwkeurig, en geen doorlopend beeld geeft. In dit project gaan we werken met een implanteerbare sensor die temperatuur en activiteit van koeien meet, zodat de koe 24/7 gevolgd wordt en problemen in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord. Uit eerder onderzoek met deze sensor bij kalveren is gebleken dat absolute temperatuur maar ook patronen en stabiliteit van temperatuurmetingen een indicatie van de gezondheid geven. We verwachten bij melkkoeien een zelfde relatie te vinden tussen temperatuur, activiteit en gezondheid.
Het onderzoek is ingebed in het lectoraat Precision Livestock Farming van HAS Green Academy, binnen de onderzoekslijn melkvee en hittestress. In vier fases wordt onderzocht of 1) het plaatsen van de sensor geen negatieve gevolgen heeft voor de koeien, 2) of de temperatuurmetingen een logisch verloop hebben en wat het verband is met de rectaaltemperatuur, 3) of de activiteitssensor toepasbaar is en vergelijkbaar met de activiteitsmetingen met de aanwezige Delaval sensoren, en 4) of de sensor toepasbaar is voor automatische detectie van hittestress.
Deze manier van monitoring met behulp van onderhuidse sensoren nieuw is in de veehouderij en kan de veehouder waardevolle informatie over zijn dieren bieden. We verwachten veel van deze innovatieve oplossing voor gezondheidsmonitoring van koeien.