Het Ministerie van OCW heeft aan het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL gevraagd de organisatie en uitvoering van de innovatielabs ter hand te nemen. Inmiddels zijn projecten voor de tweede ronde gehonoreerd en heeft de gezamenlijke kick-off van de innovatielabs plaatsgevonden. Vanuit CLICKNL is, in samenwerking met SIA, flankerend aan de labs, een onderzoekstraject geformuleerd om de innovatiepraktijk daarbinnen te bestuderen, met als doel:
(1) de labs bij te staan en te ondersteunen in hun specifieke kennisbehoeften,
(2) de inhoudelijke en methodische samenwerking tussen de labs te faciliteren en bevorderen,
(3) de kennisdeling met de culturele en creatieve sectoren in te vullen en mogelijk vorm te geven en
(4) aanbevelingen op programmaniveau te formuleren met het oog op toekomstige programma’s.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door vier ter zake kundige lectoren daarin bijgestaan door onderzoekers, allen afkomstig van een viertal hogescholen. Een projectmanager kennis en community organiseert de doorsnijdende en verbindende kennislijn tussen de labs, en de daarbij behorende community-activiteiten. De communicatiestaf ondersteunt het onderzoek.
De taken van het onderzoeksteam zijn samengevat de volgende:
(1) doorlopend onderzoek naar kennisontwikkeling op programmaniveau,
(2) inventariseren en delen van best practices met de kennis community van de innovatielabs,
(3) labs adviseren en informeren over methodische en inhoudelijke aspecten
(4) analyse van en advies over impact en opschaling van de resultaten van de labs.
Het flankerend onderzoek kent een drietal niveaus: de labs (projecten), de gemeenschappelijke innovatiethema’s en –assen en het programma. Het vindt plaats in interactie met de participanten en stakeholders in de labs en is te typeren als actieonderzoek. Onderzoekers maken deel uit van de kennis-community van het programma. Daarbij past samenwerking met de coaches en programmaleiding.