In 2030 moet de CO2 uitstoot minimaal 49% teruggedrongen worden. De Nederlandse industrie dient daarbij veel meer circulair te gaan werken.
In 2030 moet de CO2 uitstoot minimaal 49% teruggedrongen worden. De Nederlandse industrie dient daarbij veel meer circulair te gaan werken. Dit betekent dat er kennis en nieuwe concepten ontwikkelt moeten worden om duurzame logistieke oplossingen te realiseren.
DoelDit onderzoek is de start van langdurig onderzoeksprogramma naar de adaptatie van logistieke oplossingen die de overgang naar een circulaire economie en verschillende bedrijfsmodellen daarbinnen bevorderen. Als eerste stap in de langdurige ambitie is in dit project gewerkt aan ontwikkeling van een netwerk en een eerste concept meetinstrument. Momenteel is het tweede project gestart waarbinnen het meetinstrument wordt getest bij diverse bedrijven en waarin ook beslissingsondersteunende methoden worden ontwikkeld die kunnen helpen bij het definiëren van acties naar aanleiding van de uitkomsten van metingen.
ResultatenEen beschrijving van het ontwikkelproces van het meetinstrument is gepubliceerd in Logistiek+.
Looptijd
01 juni 2019 - 31 juli 2020
Om een degelijke en gevalideerd benchmark instrument te ontwikkelen dat gebruikt kan worden om jaarlijks de voortgang van de overgang naar een circulaire economie in kaart te brengen is het van belang dat eerst de volgende vraag wordt beantwoord:
Welke kenmerken karakteriseren een circulaire bedrijfsmodel in de logistiek en hoe kan de volwassenheid hiervan worden gemeten?
Vervolgens wordt gekeken hoe hier een goed gevalideerd benchmark instrument van gemaakt kan worden.