In het Gas op Elektrisch project ontwikkelen twee hogescholen, elf mkb-bedrijven, zeven grote bedrijven en drie netwerkorganisaties en een gemeente kennis over de inzet van zero emissie (ZE) vervoer in servicelogistiek. Het onderzoek verbindt technische servicebedrijven aan aanbieders van mobiliteitsoplossingen. Het onderzoek gaat in op de vraag welke combinatie van oplossingen nodig is om de servicebedrijven te ondersteunen in het proces naar zero emissie servicelogistiek. Wij willen dit netwerk continueren en uitbreiden om een groeiend aantal (toekomstige) professionals voor te bereiden op de komst van zero-emissie en autoluwe zones in steden.
De inzet van ZE-voertuigen vraagt om meer innovatie dan enkel de vervanging van een voertuig. De beperkte actieradius en kleinere laadruimte vragen om een andere kijk op de logistieke planning en materiaalstroom, het vraagt om een laadstrategie, en om ander reisgedrag van monteurs en personeelsmanagement. Er zijn vragen over In Gas op Elektrisch zijn aan de hand van zes cases de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Analyse van logistieke planningen.
- Interviews en focusgroepen met monteurs gericht op het reisgedrag en de acceptatie van oplossingen.
- Ontwerp en evaluatie van concepten gericht op de inzet van vrachtfietsen, elektrische bestelauto’s, het gebruik van hublocaties en geschikte laadstrategieen.
- Workshops voor de ontwikkeling van innovatie roadmaps en nieuwe business modellen.
Het netwerk groeide door de toetreding van partners in oktober 2019 (een), juni 2020 (twee) en september 2020 (zeven). De onderzoekers en partners worden veelvuldig gevraagd om hun kennis te delen via bijeenkomsten en artikelen. Met de Top-Up financiering gaan wij een Learning Community Service Logistiek opzetten dat een platform biedt voor de groeiende belangstelling en voor verdieping van de vraagstukken. Het werkveld werkt hierin samen met studenten en docent-onderzoekers. Samen het diepe in, snel en veel leren, vaak bijsturen en kennis borgen. Daat gaat de Learning Community Service Logistiek aan bijdragen.