Project

Lectoraat Nano tronic Interfaces

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

In 2019 startten Saxion, SRON, CoE TechForFuture en een tweetal bedrijven samen dit traject om de betrouwbaarheid van Micro- en Nanotechnologische producten in de praktijk te verbeteren. Aanleiding was de steeds grotere rol van Nederland, en met name het oosten, in de wereld als leverancier van chiptechnologieën zoals fotonica, microfluidica en micromechanica. Meerdere bedrijven zagen toenemende vraag waardoor in de praktijk meer methodiek, equipment en data nodig was over betrouwbare productie op relevante schaal. De keuze was gevallen op een L.INT traject van de SIA als vehikel om de samenwerking in te richten, de onderzoeksdoelen te definiëren en vervolgens te behalen. Wereldwijde gebeurtenissen na de aanvraag – de pandemie en geopolitieke spanningen – hebben dit thema meer en meer op de maatschappelijke en wetenschappelijke voorgrond geplaatst. Daarom was de motivatie groot om niet alleen kennis van de partners te gebruiken maar ook breder te kijken naar de chipindustrie als geheel.
In het traject konden we nieuwe samenwerkingen tussen de hogeschool en bedrijven en tussen bedrijven onderling bewerkstelligen. Op basis van de opgedane kennis en het gebouwde netwerk heeft het huidige lectoraat Applied Nanotechnologie een nieuwe expertisegroep opgezet omtrent “Probing & Testing” van micro/nano chips. Dankzij dit L.INT traject is een nieuwe testmethodiek voor een bepaalde type van chips ontwikkeld die nu bij een van de aangesloten bedrijven samen met Saxion verder wordt ontwikkeld. Het L.INT traject heeft ook tot een onverwacht resultaat geleid: het opzetten van een nieuwe onderzoekslijn “e-waste sorting”.
De opleidingen van de Saxion hebben ook geprofiteerd. Delen van de practicum van het Master programma Applied Nanotechnology zijn grondig herontwerpen en een nieuwe module is geïntroduceerd. Veel docenten, bachelor projectgroepen, afstudeerders en stagiairs uit de verschillende opleidingen van de academie LED deden mee in L.INT-gerelateerde projecten.


Beschrijving

TechForFuture en SRON hebben elkaar gevonden op het onderzoeksterrein van de nanotechnologie. SRON is het Nederlands Instituut voor Ruimtevaartonderzoek, een van de acht NWO-instituten, gespecialiseerd in hoogwaardig, fundamenteel onderzoek op het snijvlak van space-technologie, ruimte-instrumentarium en de enabling technologieën. TechForFuture (TFF) is het Centre of Expertise HTSM-Oost, een samenwerking van Saxion en Windesheim, voor praktijkgericht onderzoek binnen het kennisterrein van de Hightech Systemen en Materialen. Door de samenwerking tussen TFF en SRON ontstaat een doorlopende kennislijn van fundamenteel naar toepassingsgericht en wordt de interactie tussen fundamenteel en toepassing in het mkb versterkt.

Deze samenwerking krijgt vorm in de persoon van Aleksandar Andreski, die als gezamenlijk onderzoeker actief zal zijn bij zowel TFF als SRON. Zijn opdracht is de praktijkgerichte valorisatiekennis van TFF te verbinden met de fundamentele kennis en ervaring van SRON, om zo een brug te slaan tussen nieuwe technologie, inclusief de praktijk van de engineering uit het ruimteonderzoek en praktijktoepassing in en met het mkb.



© 2024 SURF