Patiënten met acne en rosacea krijgen meestal antibiotica. Hoe kunnen we het gebruik verminderen zodat bacteriën minder vaak resistent worden?
Bij de huidaandoeningen acne en rosacea komen ontstekingen van de huid voor. Patiënten krijgen dan vaak antibiotica voorgeschreven. Bacteriën kunnen uiteindelijk resistent worden tegen deze middelen. Met de AROSA-studie willen we het gebruik van antibiotica verminderen.
DoelWe willen inzicht krijgen in de rol die de huidbacterie Staphylococcus aureus speelt bij acne en rosacea. Daarnaast onderzoeken we of endolysine-therapie de klachten bij acne en rosacea kan verminderen. We hopen dat daardoor een gerichtere diagnose en behandeling mogelijk is en we daarmee het gebruik van antibiotica verminderen.
ResultatenDit onderzoek loopt nog. Na afronding vind je hier een samenvatting van de resultaten.
Looptijd
01 maart 2018 - 31 december 2020
We onderzoeken een veelbelovende therapie op basis van endolysines. De huidbacterie Staphylococcus aureus kan huidklachten bij acne en rosacea verergeren. De therapie pakt specifiek deze bacterie aan en wekt geen resistentie op.
Hogeschool Utrecht, opleiding Huidtherapie heeft meegewerkt aan een wetenschappelijke documentaire over antibiotica-resistentie. Deze resistentie is een groeiend probleem, ook bij de huidaandoeningen acne en rosacea. In de documentaire is te zien hoe een behandeling op basis van endolysines mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van huidaandoeningen. Bekijk de documentaire.
Heb je interesse of vragen? Mail naar polikliniekhuidtherapie@hu.nl