Project

Naar een expertraad voor paarden

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Welke vragen over het welzijn van paarden worden er gesteld? Waar zoekt uw organisatie naar informatie over paardenwelzijn? Heeft uw organisatie belang bij een onafhankelijke adviesraad voor paarden? Deze en meer vragen zijn gesteld aan diverse stakeholders in de paardensector. De antwoorden laten zien dat het belang van paardenwelzijn in Nederland zeer hoog is. Of en hoe paardenwelzijn een onafhankelijke adviesraad georganiseerd moet worden, is nog de vraag. De aandacht voor paardenwelzijn piekt na berichten in de media. Maatschappelijke organisaties vinden Nederlandse experts niet onafhankelijk genoeg. Kortom alle vijftien geïnterviewde stakeholders, uit de paardensector en vanuit maatschappelijke organisaties, zijn unaniem over welzijn, maar verdeeld over de inrichting van de organisatie van een mogelijke onafhankelijke adviesraad voor paardenwelzijn


Beschrijving

Zowel binnen als buiten de paardensector is de aandacht voor paardenwelzijn aan het toenemen. Dit blijkt uit one-issue topics als aandacht voor toegang tot water in periode van droogte en meer activistische aandacht voor bijvoorbeeld excessen in de springsport.
De Nederlandse paardensector heeft veel draagvlak in de maatschappij en wil dat behouden. Ontwikkelingen als een Keurmerk Paarden Welzijn worden breed gedragen in de georganiseerde paardenhouderij. Echter, de paardenhouderij is niet volledig georganiseerd en het beoordelen van paardenwelzijn wordt niet altijd objectief gedaan wanneer het dezelfde paardensector is die het welzijn van de paarden moet waarborgen.
De praktijk vraagt om een onafhankelijke expertraad voor paarden die advies kan geven over paardenwelzijn gerelateerde onderwerpen. Stakeholders binnen of buiten de paardensector (maatschappelijke organisaties /
NGO’s) kunnen dit advies bij de raad aanvragen.
De organisatie en inrichting van de onafhankelijke expertraad voor paarden is de onderzoeksvraag van dit KIEM-2021 project.
Eerste uitgangspunt voor een advies is dat de leden het advies geven op basis van (wetenschappelijke) feiten en hun eigen (internationale) expertise bezitten. Overige eisen zoals: organisatiestructuur, inbedding in of een nieuwe plek in de paardensector en werkwijzen worden beantwoord door het KIEM onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door middel van interviews met verschillende stakeholders zowel binnen als buiten de paardensector.



© 2024 SURF