Gemeenten worstelen met de vraag hoe zij meer en andere burgers kunnen betrekken bij de aanpak van maatschappelijke vraagstukken. De mogelijkheden van digitale participatietools lijken uitkomst te bieden. Om effectieve participatiestrategieën te kunnen ontwikkelen, hebben gemeenten de behoefte om gefundeerde keuzes te kunnen maken voor de inzet van online en/of offline participatietools. Gefundeerde keuzes voor passende participatietools kunnen bijdragen aan het bereiken van meer burgers en leiden tot participatieprocessen die daadwerkelijk helpen bij de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk.
In dit KIEM-project zetten we bestaande wetenschappelijke kennis over offline en online interacties in voor de ontwikkeling van een instrument waarmee gefundeerde keuzes voor online en/of offline participatietools kunnen worden gemaakt. Dit instrument wordt ontwikkeld aan de hand van inzichten in het verloop van, de wisselwerking tussen, en de inhoudelijke uitkomsten van online en offline interacties als onderdeel van participatieprocessen in drie gemeenten. Onze resultaten maken duidelijk in welke contexten online en/of offline participatietools bijdragen aan effectieve burgerparticipatie.
Het strategie-instrument helpt initiatiefnemers van participatieprocessen bij het ontwikkelen van geïntegreerde online en offline participatiestrategieën. De resultaten van dit KIEM-project zijn: een concept strategie-instrument; een basis (netwerk en inhoudelijk voorstel) voor een RAAK-Publiek aanvraag; twee blogs, twee podcasts (gemaakt door studenten journalistiek) en een slotbijeenkomst.