Power Quality, ofwel de kwaliteit van spanning en stroom, is momenteel een veelbesproken onderwerp. Door de sterke toename van niet-lineaire en energiebesparende belastingen (denk bijv. aan spaar- en ledverlichting, computervoedingen, frequentieregelaars, solaromvormers, etc.) verslechtert de kwaliteit van de netspanning terwijl diezelfde apparatuur juist gevoeliger worden voor verstoringen. Dit heeft nadelige economische en technische gevolgen voor de levensduur, efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid van zowel de energie infrastructuur als de aangesloten apparatuur.
Het belang van Power Quality blijkt ook uit het recent aantal publicaties en conferenties op dit vakgebied. Desondanks is de technische en wetenschappelijke analyse van Power Quality problemen voornamelijk fenomenologisch van aard. Problemen worden doorgaans beschreven aan de hand van metingen. Oplossingen worden meestal gezocht in het ad hoc plaatsen van commerciële power conditioners die de spanning en stroom beogen te verbeteren.
De Power Quality problemen waar MKB-er Kanters al jaren mee worstelt zijn typerend voor de vele Power Quality problemen waar MKB-er HyTEPS, marktleider in Power Quality en Energy Efficiency, dagelijks mee te maken heeft. De installaties kunnen worden doorgemeten, maar het blijft lastig om de veroorzaker(s) van het Power Quality probleem met zekerheid vast te stellen. Het is meestal niet toegestaan om ‘verdachte’ apparaten af te schakelen in dit proces. De optimale plaatsing van de power conditioner(s) blijft daarmee een open vraag. Derhalve ontstaat de dringende behoefte aan computersimulaties om de oorzaak van verstoring te analyseren en de mogelijke oplossingen te valideren.
PQsim onderzoekt of middels modellering en simulatie de bron van Power Quality problemen kan worden gealloceerd zodat er efficiënt oplossingen kunnen worden ontwikkeld en toegepast. De kennisassimilatie tussen HyTEPS, Kanters, RUG en de HAN beoogt een solide basis te vormen voor een unieke systematische en regeltechnische benadering van Power Quality problemen. De verworven inzichten dienen voorts als input voor toekomstige SiA-RAAK/TKI projecten.