Thermoplastische composieten (TPC's) worden steeds belangrijker in toepassingen waar massareductie aanzienlijk bijdraagt aan een betere energie-efficiëntie van voertuigen, zoals in de luchtvaart- en automobielindustrie, resulterend in een reductie van de ecologische voetafdruk tijdens de gebruiksfase. TPC's zijn, in vergelijking met thermohardende composieten, in het bijzonder relevant vanwege de potentie voor recycling. Echter, in de praktijk wordt dit potentieel nog niet op grote schaal benut. Het is daarom van groot belang om recyclingketens te bevorderen, zodat deze materialen—en vooral de koolstofvezelversterkte TPC's uit de luchtvaartindustrie, waarin al veel energie, moeite en kapitaal is geïnvesteerd—een tweede leven krijgen.
Een recyclingketen met veel potentie is het omzetten van continuvezel-versterkte TPC's tot granulaat met korte koolstofvezels, om deze vervolgens te gebruiken voor het 3D-printen op groot formaat van, onder andere, industriële mallen van composiet. Naast de structurele voordelen, dragen de koolstofvezels hier bij aan een geringe thermische uitzetting, waardoor krimp en kromtrekken tijdens het printproces wordt beperkt. Om deze potentie te realiseren is het van belang om een werkbaar procesvenster te bepalen in relatie tot de verkregen (thermo)mechanische eigenschappen. Dit zal onderzocht worden via printtesten met een industriële 3D-printer en het opzetten van een experimenteel protocol voor het meten van structurele eigenschappen.
Dit consortium is een samenwerking tussen het lectoraat Lichtgewicht Construeren van Saxion (TPAC), SPIRAL RTC en Kleizen Modelmakerij. Het doel is hierbij om hoogwaardige TPC-reststromen in te zamelen en, middels granuleren en 3D-printen, om te zetten in functionele industriële producten en de mechanische eigenschappen te verifiëren.
Er zijn geen producten gekoppeld
In voorbereiding
Niet bekend
HT.KIEM.02.003