Inwoners van Nederland worden steeds ouder, terwijl er minder fysieke zorg beschikbaar komt door een gebrek aan personeel en middelen. Eén van de meest voor de hand liggende manieren om toch adequate zorg te kunnen geven is het inzetten van zorgtechnologie, waaronder digitale zorgassistenten die gebruikers helpen bij het ondersteunen van een dagritme, het op tijd innemen van medicatie, en het krijgen van de juiste zorg op het juiste moment. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, op gebied van acceptatie door cliënten en mantelzorgers, geschiktheid van de technologie, en de organisatie van fysieke en digitale zorg.
In het project Adaptieve Technologie voor een beter Zorgpad (AdapT-Zorg) staat de volgende onderzoeksvraag centraal:
Welke factoren zijn van belang bij de (door)ontwikkeling van een zorgassistent gericht op levensloopbestendige en continue inzet bij patiënten met dementie?
Het resultaat van het project is een handreiking voor (door)ontwikkeling van een slimme zorgassistent. Deze bestaat uit een patient journey, gebruiksintentie, softwarearchitectuur, concept van mogelijkheden van AI bij zorgassistenten, een impactschets, en aandachtspunten voor toekomstige projecten.
Het consortium bestaat mkb-partner Tinybots en hogeschool Saxion (lectoraten Ethiek & Technologie, Ambient Intelligence en Technology, Health & Care), en ZZG Zorggroep is aangesloten als partnerorganisatie
Het project bestaat uit 4 werkpakketten. In WP1 Zorgpad en organisatie wordt de huidige situatie in kaart gebracht. In WP2 Datavraag en databenutting wordt de beschikbare data voor het gebruik in een zelflerende zorgassistent onderzocht alsook de technische uitdagingen om deze data daadwerkelijk te benutten. In WP3 Impact van de adaptieve zorgassistent wordt de mogelijke impact in kaart gebracht en leggen we de basis voor verantwoorde doorontwikkeling en implementatie van een zorgassistent. Tot slot worden in WP4 Projectmanagement en Kennisbenutting de inzichten en producten vanuit het onderzoek gedeeld binnen én buiten het consortium.