Project

Prometheus: anticiperen op complexiteit bij assetmanagement van dijken via serious gaming

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

De beroepspraktijk van professionals die werken aan het op orde houden van dijken is sterk aan verandering onderhavig. Deze professionals hebben bijvoorbeeld te maken met een veranderde normering en beoordelingssystematiek voor hoogwaterveiligheid, een enorme versterkingsopgave van 1900 km (primaire waterkeringen) tot 2050, en een nieuwe invulling aan de 'zorgplicht' voor waterkeringen.
Binnen beheerorganisaties zoals waterschappen en Rijkswaterstaat werken professionals aan de beoordeling, beheer en onderhoud, en versterking van waterkeringen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het 'assetmanagement' van de dijk: zorgdragen voor de optimale prestatie van de dijk als waterkerend lichaam, afgezet tegen acceptabele risico's en aanvaardbare kosten, gemeten over de gehele levenscyclus van de dijk. Het vinden een optimale balans tussen kosten, risico's en kwaliteit is complex, omdat rekening moet worden gehouden met de korte en lange termijn, en er sprake is van onzekerheden rond planbaarheid en voorspelbaarheid van prestaties, veroudering en interventies.
Dit project richt zich op het assetmanagement bij de waterschappen en het vinden van gereedschap om complexiteit het hoofd te bieden, dan wel er van gebruik te maken om meer waarde te creëren. De in het project Prometheus opgedane inzichten zullen verwerkt worden in een serious game, gericht op het inzichtelijk maken van 'best practices' voor assetmanagement van dijken. Die game zal worden toegepast om leerprocessen te ondersteunen in zowel de praktijk als het hoger onderwijs.


Beschrijving

De beroepspraktijk van professionals die werken aan het op orde houden van dijken is sterk aan verandering onderhavig. Deze professionals hebben bijvoorbeeld te maken met een veranderde normering en beoordelingssystematiek voor hoogwaterveiligheid, een enorme versterkingsopgave van 1900 km (primaire waterkeringen) tot 2050, en een nieuwe invulling aan de ‘zorgplicht’ voor waterkeringen.
Binnen beheerorganisaties zoals waterschappen en Rijkswaterstaat werken professionals aan de beoordeling, beheer en onderhoud, en versterking van waterkeringen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het ‘assetmanagement’ van de dijk: zorgdragen voor de optimale prestatie van de dijk als waterkerend lichaam, afgezet tegen acceptabele risico’s en aanvaardbare kosten, gemeten over de gehele levenscyclus van de dijk. Het vinden een optimale balans tussen kosten, risico’s en kwaliteit is een complexe bezigheid, omdat die afweging rekening moet houden met de korte en lange termijn en sprake is van onzekerheden rond planbaarheid en voorspelbaarheid van prestaties, veroudering en interventies.
Dit project richt zich op het assetmanagement bij de waterschappen en het vinden van gereedschap om de complexiteit in de grote versterkingsopgaven het hoofd te bieden, dan wel er van gebruik te maken om meer waarde te creëren. Concreet wordt hierbij een belangrijk knelpunt in het dijkbeheer aangepakt: dilemma’s rondom kennis- en informatie- en datadeling tussen de verschillende werkprocessen (beheren, beoordelen, versterken).
De in het project Prometheus opgedane inzichten zullen verwerkt worden in een serious game, die zal worden toegepast om leerprocessen te ondersteunen in zowel de praktijk als het hoger onderwijs. De game maakt uiteindelijk inzichtelijk wat de ‘best practices’ zijn voor assetmanagement en hoe de kennis- en informatiedeling optimaal ingericht kan worden. De game sluit aan bij verschillende bestaande netwerken uit de beroepspraktijk en bij de opleidingen Civiele Techniek (HAN, HZ, TUD), Land- en Water Management (VHL), Project- en Proces Management (VHL) en River Delta Development (VHL/HZ/HR).


© 2024 SURF