Mkb-ondernemers in zwaar weer zoeken te laat hulp. Hierdoor gaat met het verval van hun onderneming, de directe kosten hiervan voor de maatschappij ook veel innovatiekracht in het mkb verloren. Dit geldt met name voor ondernemingen met 10 tot 50 medewerkers die net de startersfase voorbij zijn. In het project ‘Signaleer snel symptomen & voorkom verder verval’ wordt met netwerkactiviteiten verkend hoe deze mkb-bedrijven zelf vroegtijdig hun continuïteitsproblemen kunnen signaleren om vervolgens snel en goedkoop ondersteuning van buiten te krijgen.
De behoefte aan een dergelijk instrumentarium komt voort uit gesprekken die Hogeschool Rotterdam heeft gevoerd met twee hogescholen en zes mkb-ondernemingen. Deze partijen zijn tevens consortiumpartner in dit project of worden betrokken bij de uitvoering daarvan.
Vernieuwend in dit project is de focus op bedrijven met 10 tot 50 medewerkers, dus bedrijven die de startersfase voorbij zijn, het vroegtijdig identificeren van de symptomen van hun bedrijfsfalen en de rol die de naaste medewerkers van de ondernemers kunnen spelen in de vroege signalering van deze symptomen.
Het project sluit aan bij de huidige onderzoeksprojecten naar symptomen of oorzaken van bedrijfsfalen van Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam. Het project sluit tevens aan bij het thema ‘Ondernemen: verantwoord en vernieuwend’ van de Vereniging Hogescholen.
De bijdrage van de drie consortiumpartners aan het project is het opstellen van het programma, het werven van deelnemers en het modereren van groepsessies van de twee netwerkactiviteiten. Hogeschool Rotterdam draagt zorg voor de aansturing van het project, de organisatie van de netwerkactiviteiten en het schrijven van twee handreikingen die de basis vormen om te komen tot een aanvraag voor een vervolgonderzoek.