project

Stay Safe, Strong and Healthy. The development of a supportive toolkit for organisations and acute health care professionals before, during and after crisis


Doel

Zorgprofessionals, human resource (HR) medewerkers en leidinggevenden die werkzaam zijn bij de ambulancezorg, spoedeisende hulp (SEH) en intensive care (IC) rapporteerden dat Covid-19 een ingrijpende gebeurtenis was met een grote impact. In individuele diepte-interviews gaven ze mentale, emotionele, fysieke en spirituele problemen aan, als gevolg van deze ingrijpende gebeurtenissen. Voorbeelden waren herbeleving, stress, onmacht, angst, verdriet en fysieke klachten als gevolg van de extra beschermende kleding. Ze rapporteerden ook positieve ervaringen, zoals trots en betekenisvol voelen. In vragenlijststudies beschreven zorgprofessionals hun mentale klachten, zoals angst, depressie, post traumatische stress stoornis, werkgerelateerde vermoeidheid of slaapproblemen. Hierbij rapporteerde 60% van de SEH-professionals en 50% van de ambulanceprofessionals één of meer mentale klachten. Via vragenlijstonderzoek verzamelden we 287 werkzame interventies voor duurzame inzetbaarheid bij zorgprofessionals, HR-medewerkers, leidinggevenden en organisaties. In de diepte-interviews (zie eerder ) gaven professionals aan welke interventies ze ondersteunend vonden, of wat ze juist gemist hadden bij (langdurig) ingrijpende gebeurtenissen.
Vervolgens werd in co-creatie met zorgprofessionals, HR-medewerkers en leidinggevenden een toolbox met handvatten voor duurzame inzetbaarheid ontwikkeld. Hiervoor werden resultaten gebruikt uit de eerdere deelstudies. Bruikbare, zo mogelijk evidence based, interventies om zorgprofessionals te ondersteunen werden geselecteerd en overlappende acties en interventies werden samengevoegd. De toolbox werd gebaseerd op theoretische HR-concepten als het Huis van Werkvermogen en het IGLOO-model (Individu, Groep, Leidinggevende, Organisatie, Omgeving). De ingang van de toolbox is een zelfscan instrument voor zorgprofessionals, die ondersteuning zoeken voor duurzame inzetbaarheid. Tot slot werd de toolbox door een professioneel tekstschrijver herschreven in een publieksvriendelijke versie, met de schrijfstijl van een vriendelijke coach die naast de zorgprofessional staat en werden illustraties voor de toolbox ontworpen. Ook volgde een implementatieadvies. De toolbox zal medio september 2024 geïmplementeerd worden op de website van de Werkgeversorganisatie voor Zorgt en Welzijn (regio Arnhem – Nijmegen) en daarna landelijk beschikbaar worden gesteld, voor een bredere doelgroep.


Beschrijving

Achtergrond: In acute intensieve werksettings, waar de werkdruk al hoog was en er altijd impact is van indrukwekkende gebeurtenissen, zorgt COVID-19 voor toename van druk. Zorgprofessionals worden geconfronteerd met een nieuw en onbekend ziektebeeld, lopen risico op besmetting of om een besmettingsbron voor patiënten te zijn, communicatie met de patiënt is minder goed mogelijk, en zij krijgen te maken met een hogere werkdruk. Dit leidt tot een ongezonde werksituatie. De potentiële gevolgen hiervan zijn (post-traumatische) stress, burn-out en uitval. Er is daarom noodzaak om curatieve ondersteuning tijdens de crisis/indrukwekkende gebeurtenissen en preventieve ondersteuning ter voorbereiding op crisis/indrukwekkende gebeurtenissen en ter nazorg aan te bieden. Professionals uit het netwerk van Lectoraat Acute Intensieve Zorg werkzaam in de frontlinie vanuit ambulance, Spoedeisende Hulp (SEH), Acute Opname Afdelingen en Intensive Care geven aan moeite te hebben met het omgaan met de indrukwekkende situaties bij de COVID-19 crisis. Ze hebben gevraagd om een toolkit van werkzame interventies die kunnen worden ingezet om beter met deze situatie om te kunnen gaan om hiermee duurzame inzetbaarheid in, tijdens en na crisissituaties te vergroten. Het gaat hierbij om interventies gericht op curatieve en preventieve ondersteuning.

Plan van aanpak: In dit project wordt ontwerpgericht onderzoek middels mixed methods design toegepast. In co-creatie met de praktijk ontwikkelen we een toolkit met bruikbare, zo mogelijk evidence based, interventies om zorgprofessionals te ondersteunen om om te gaan met indrukwekkende gebeurtenissen, gebaseerd op lessen uit de COVID-19 crisis. Deze toolkit dient ervoor om duurzame inzetbaarheid te ondersteunen en te vergroten. Vanuit de HAN werken de lectoraten Acute Intensieve Zorg en Human Resource Management nauw samen met beroepsverenigingen en publieke instellingen uit de acuut intensieve keten. Alle partners verspreiden ontwikkelde kennis en producten via hun netwerk.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend