Project

Sterk Meidenwerk. Op naar een hedendaagse onderbouwde methodiek

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

In de periode 2016 - 2018 heeft het lectoraat Youth Spot (HvA) middels een RAAK-Publiek subsidie onderzoek kunnen uitvoeren naar het meidenwerk als specifieke methodiek van het jongerenwerk. Aanleiding voor het onderzoek was de behoefte van het werkveld aan een onderbouwde methodiek voor het meidenwerk. Het doel van het onderzoek was om via praktijkgericht onderzoek aan te tonen wat de werking en het resultaat is van het meidenwerk voor het versterken van eigenaarschap over het eigen leven van meiden. Ook had de praktijk de wens om de methodiek door te ontwikkelen. De kennis over het meidenwerk hebben we verkregen via een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
Via een vragenlijstonderzoek met een cross-sectional design hebben 393 meiden in 52 meidenwerkactiviteiten een digitale enquête ingevuld. Na analyse van deze data weten we dat het meidenwerk eraan bijdraagt dat meiden intentie hebben om zelf vorm te geven aan hun huidige en toekomstige leven. En dat meiden die een een-op-een begeleiding ontvangen van de meidenwerker beter kunnen reflecteren (Boomkens, Metz, Van Regenmortel & Schalk, 2018a). Ook is vastgesteld dat de werking van het meidenwerk voor het vergroten van agency kan worden verklaard met een proces van empowerment (Boomkens, Metz, Van Regenmortel & Schalk, 2018b).
Vervolgens is in samenwerking met meidenwerkers de methodiek verder ontwikkeld. Eerst is via literatuur inzicht verkregen in hoe de meidengroep, de familie en het netwerk de meiden zowel positief als negatief beïnvloeden in het verwerven van eigenaarschap over het eigen leven. Vervolgens is via uitvoering van creatieve werkvormen onderzocht wat de invloed is van de meidengroep, familie en het netwerk van meiden op hoe zij zelf vormgeven aan het eigen leven.
Op basis van de beschikbare kennis is voor elk thema in samenwerking met meidenwerkers een leidraad ontwikkeld die meidenwerkers handvatten biedt om te besluiten of en hoe zij kunnen samenwerken met de familie, het netwerk of de meidengroep. Alle verkregen kennis is opgenomen in het handboek Kracht van meiden! Meidenwerk als specifieke methodiek van het jongerenwerk dat is uitgegeven door uitgeverij SWP.
Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de organisaties: Combiwel, ContourdeTwern (R-NEWT), Dock, Dynamo, Jongerenwerk Utrecht (JoU), Participe, Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland en Streetcornerwork.








Beschrijving

Meidenwerkers menen van grote waarde te zijn voor het realiseren van de transformatiedoelen die voortvloeien uit de grootschalige stelselvoorziening in het sociale domein. Voor het werkelijk realiseren van hun ambitie hebben meidenwerkers hulp nodig. Meidenwerkers willen aan gemeenten, managers en collega-professionals kunnen laten zien wat concrete resultaten zijn van het meidenwerk voor het versterken van de eigen kracht. Daarvoor willen meidenwerkers meer weten over de werking van het meidenwerk. Ook willen meidenwerkers op specifieke onderdelen hun methodiek verbeteren. Meidenwerkers en hun organisaties door heel Nederland hebben lectoraat Youth Spot gevraagd om middels deze RAAK- Publiek aanvraag vast te stellen of en hoe het meidenwerk bijdraagt aan het versterken van de eigen kracht van meiden en op welke manier het meidenwerk beter ingezet kan worden op het gebruik van de groep, de familie en het netwerk.

Consortium:
In het consortium participeren de organisaties die investeren en meewerken aan de uitvoering van het project. Deze bestaat naast de Hogeschool van Amsterdam uit 9 publieke organisaties: ContourdeTwern, JoU, Dock, IJsterk, Streetcornerwork, Participe, Combiwel, Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland en Dynamo. Deze organisaties zijn aanbieders van meidenwerk in grootstedelijke, stedelijke en landelijke omgevingen uit het midden, westen en zuiden van het land.

Ambitie:
De ambitie van meidenwerkers en hun organisaties is om met dit project aan te tonen wat de werking en het resultaat is van het meidenwerk voor het versterken van de eigen kracht van meisjes en jonge vrouwen en de methodiek meidenwerk zodanig te verbeteren dat die aansluit op hedendaagse ontwikkelingen in jeugd- en sociaal beleid. Dit opdat gemeenten blijven investeren in het meidenwerk en meisjes en jonge vrouwen in kwetsbare posities toegang houden tot ondersteuning bij het ontwikkelen van hun eigen kracht.

Resultaat:
Handboek: ?Kracht van meiden 2.0? waarin de met empirie onderbouwde methodiek meidenwerk beschreven staat. Nieuw ontwikkelde instrumenten worden opgenomen in de herziene methodiekbeschrijving. Ook wordt er een online platform ontworpen, waar professionals en studenten door middel van blended en sociaal leren de gelegenheid krijgen om zich de ontwikkelde kennis en instrumenten werkelijk eigen te maken.

Projectplan:
Het projectplan bestaat uit drie fases waarin vijf werkpakketten centraal staan. Fase 1 beslaat het onderbouwen van de methodiek (WP1), fase 2 het doorontwikkelen van de methodiek (WP 2,3 & 4) en de 3e fase kenmerkt zich door kenniscirculatie en disseminatie (WP5).


© 2024 SURF