Project

TimeLineGallery

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Beschrijving

TimeLineGallery is een door ontwerpbureau DesignArbeid in samenwerking met SIGN, presentatieruimte voor actuele kunst, en het lectoraat Image in Context in Groningen te onderzoeken programma dat als dienst aangeboden kan worden aan presentatieruimten voor actuele kunst. TimeLineGallery plaatst kunstwerken in een ‘tijdlijn’ in het publieke domein en maakt ze onderdeel van een actueel discours. Dit doet ze door werken te plaatsen binnen een (sociale) mediastrategie waarin samen gewerkt zal worden met de betreffende kunstenaars, de onderzoeker van het lectoraat en journalisten. Uitgangspunt daarbij is dat het kunstwerk niet in een galerie of presentatieruimte wordt gepresenteerd, als onderdeel van een (klassieke) tentoonstelling. Door de werken in de tijd – na elkaar – te presenteren ontstaat de mogelijkheid de verschillende werken onafhankelijk van elkaar in de – sociale – media te positioneren en te bespreken.
Maatschappelijk debat activeren via kunstwerken en sociale media in het publieke domein
TimeLineGallery wil programma ontwikkelen waarin op een verfrissende, confronterende en beeldende manier een dialoog gestart zal worden ten behoeve van een maatschappelijk discussie. Vanuit de reflectie die een kunstwerk oproept kan het een ander perspectief bieden op – en in – het debat. TimeLineGallery fungeert daarmee zowel als expositie als ook ‘persagentschap’ voor specifieke kunstwerken. Door verschillende werken, met dezelfde thematiek, op verschillende momenten te ‘presenteren’ ontstaat er de mogelijkheid een serie kunstwerken langer deel te laten uitmaken van het publieke debat en daarmee het – nuancerende – perspectief van de kunsten op het debat langer te laten doorklinken. Er ontstaat een seriële thematische tentoonstelling – Een tentoonstelling in de tijd.
Strategisch gekozen samenwerking om het maatschappelijke debat te verdiepen
Daarbij zal in dit onderzoek samengewerkt gaan worden met een presentatieruimte in Jeruzalem: galerie Barbur. In de uitwerking van het format wordt uitgezocht in hoeverre de samenwerking tussen twee kunstruimten, galerie SIGN en galerie Barbur, de aandacht voor de kunstwerken versterkt en in hoeverre de verschillende maatschappelijke contexten mogelijk maakt dat de discussie verdiept wordt. Het programma wil met deze werkwijze geen antwoorden of opinies geven, maar dialogen starten rond sociale, maatschappelijke issues, doordat kunst de gelaagdheid van gevoelige kwesties aan het licht kan brengen.



© 2024 SURF