In het project ‘Van hype naar realiteit: blockchain en de effecten op mkb in de keten’, is onderzoek gedaan voor en met mkb-bedrijven wat voor effect Blockchain heeft op hun business modellen en hoe ze zelf waarde kunnen creëren door Blockchain toepassingen. Dit onderzoek is in directe samenwerking gedaan met het Interreg Blockstart project, waarin dezelfde onderzoeksinstellingen participeerden en waardoor het mogelijk werd het onderzoeker groter op te zetten.
Er zijn in de looptijd van het project 28 haalbaarheidsstudies uitgevoerd bij evenzoveel bedrijven (waarvan 25 mkb) en onderzocht is in welke gevallen blockchain waarde creëert voor individuele bedrijven en hoe het deze waarde creëert. De gegevens zijn verzameld via uitgebreide interviews, waarvan de resultaten zijn gecategoriseerd in 13 criteria en vergeleken tussen de individuele bedrijven.
Uit de resultaten blijkt dat blockchain in de meeste gevallen op drie manieren waarde kan toevoegen. In de eerste plaats kan het van toegevoegde waarde zijn in termen van kostenreductie. Als tweede kan toegevoegde waarde geleverd worden in de verbetering van bestaande processen, die vaak verband houdt met het vermijden van risico's. Blockchain als vertrouwensanker kan zorgen voor traceerbaarheid van transacties en kostbare geschillen of herkomstclaims voorkomen, waardoor een kostenreductie voor beide partijen ontstaat. Ten derde kan Blockchain bijdragen aan de marktpositie van een bedrijf door een nieuw speelveld te creëren in een bestaande markt. Dit kan worden bereikt door middel van een platform voor transacties, waarbij op een beveiligde manier toegang wordt gecreëerd tot informatie, wat tevens zorgt voor meer vertrouwen.
De resultaten worden (binnenkort) gepubliceerd in het Tijdschrift Logistiek+ 14.
In dit project werkt het lectoraat Supply Chain Finance van Hogeschool Windesheim in samenwerking met het Kenniscentrum Duurzame HavenStad van de Hogeschool Rotterdam aan de volgende centrale onderzoeksvraag: Hoe kunnen mkb’ers vaststellen wat de kansen en bedreigingen zijn van blockchain toepassingen op hun positie in ketens?
De doelstelling van dit project is het verkrijgen van kennis en inzicht in de mogelijkheden en effecten van de blockchain technologie voor logistieke en financiële processen van mkb’ers. Het consortium beoogt modellen en quickscans te ontwikkelen die voor een brede groep mkb’ers bruikbaar zijn.
Aanleiding voor dit project is de volgende praktijkvraag vanuit het mkb:
Hoe kunnen mkb’ers blockchain technologie toepassen en welke impact heeft dat op hun positie in de keten?
Het project richt zich vooral op het onderzoeken, ontwikkelen en evalueren van methoden om de effecten en invloed van blockchain op logistieke en financiële processen te kunnen vaststellen voor bedrijven uit het MKB.
De beoogde resultaten van dit project zijn:
• Ontwikkeling van modellen en quickscans die ook na afloop van het onderzoek ingezet kunnen worden, voor én door mkb’ers.
• Ontwikkeling van blockchain toepassingen die verwerkt kunnen worden in onderwijs, via logistieke en financiële vakken. Samen met het KennisDC Logistiek wordt een kennisbox ingericht en verder verrijkt, waar docenten ondersteunende materialen kunnen vinden.
• Wetenschappelijke en vakpublicaties worden ontwikkeld waarbij de focus ligt op het inzichtelijk maken van de effecten van blockchain voor het mkb met behulp van specifieke tools.