Het probleem dat deze projectaanvraag adresseert is de hoge werkdruk van zorgprofessionals in de dementiezorg. Door een stijging in het aantal ouderen met dementie, stijgt de zorgvraag, terwijl het tekort aan zorgprofessionals groeit. Door de inzet van slimme technologische innovaties zoals een Intelligente Zorgomgeving kan deze werkdruk sterk verminderd worden. Een Intelligente Zorgomgeving maakt gebruik van sensortechnieken en gebruikt Artificiële Intelligentie (AI) om gepersonaliseerde zorg te leveren door de zorgbehoefte in kaart te brengen en daarop te reageren. De Intelligente Zorgomgeving werkt daarbij samen met de zorgprofessional. Deze oplossingsrichting wordt in dit project verder uitgewerkt samen met vier zorgpartijen en drie innovatieve MKB.
Aan de hand van de casus “Ondersteuning bij eten en drinken” worden Just-in-time adaptive interventions (JITAI) ontwikkeld zodat de zorgprofessional de zorgprofessional ondersteund wordt in het uitvoeren van bepaalde zorgtaken. Een voorbeeld van een interventie is het op het juiste moment geven van op de persoon aangepaste zintuigelijke prikkels (geluiden, lichten en projecties) die senioren stimuleren om te eten. Door dergelijke interventies wordt de druk op de zorgprofessional verminderd en neemt de kwaliteit van de zorg toe. Niet alleen de integratie van de AI-modules is van belang maar ook hoe de AI ‘getoond’ wordt aan de zorgprofessional. Daarom wordt er in dit project ook extra aandacht besteed aan de interactie tussen zorgprofessional en de Intelligente Zorgomgeving waardoor het gebruiksgemak wordt verhoogd en zowel cliënt als zorgprofessional een hogere mate van autonomie kunnen ervaren.
Door het prototype van de Intelligente Zorgomgeving verder te ontwikkelen in zorginstellingen in samenwerking met verschillende zorgprofessionals en aandacht te besteden aan het ontwikkelen van AI en Interactie met het systeem kunnen de wensen en behoeften van de zorgprofessionals worden geïntegreerd in de Intelligente Zorgomgeving. Dit gebeurt in drie iteraties waarbij de drie opeenvolgende beschikbare living labs in toenemende mate complex en realistisch zijn.
Door een stijging van het aantal ouderen met dementie, stijgt de zorgvraag, terwijl het tekort aan zorgprofessionals groeit. Door de inzet van slimme technologische innovaties zoals een Intelligente Zorgomgeving, waaraan gewerkt is tijdens dit project, kan deze werkdruk sterk verminderd worden.
De Intelligente Zorgomgeving heeft twee belangrijke doelen: het verlichten van de werkdruk van zorgverleners én het ondersteunen van mensen met dementie bij hun dagelijkse activiteiten.
Het bijzondere aan dit systeem is dat het zich kan aanpassen aan de veranderende cognitieve vaardigheden van mensen met dementie. Dit gebeurt met behulp van kunstmatige intelligentie (reinforcement learning), die leert van de gebruiker, in dit geval de persoon met dementie, om steeds betere ondersteuning te bieden. We hebben ons in dit onderzoek specifiek gericht op het ondersteunen van eet- en drinkmomenten.
Bij de ontwikkeling van dit systeem hebben we nauw samengewerkt met zorgprofessionals. In twee sessies hebben zorgverleners meegedacht over wat zij belangrijk vinden in een Intelligente Zorgomgeving en hoe het hun werkdruk kan verlagen. We hebben hun input gebruikt om een eerste versie te maken, hier feedback op verzameld, en het systeem vervolgens verder verbeterd.
Omdat het systeem bedoeld is om het werk van zorgverleners makkelijker te maken, hebben we extra aandacht besteed aan hoe zij met het systeem omgaan. We hebben daar een mobiele app voor ontworpen waarin zorgprofessionals de data te zien krijgen van hun cliënt(en). Ook hierbij hebben we zorgprofessionals betrokken om ervoor te zorgen dat het systeem goed aansluit bij hun werkwijze. Het eindresultaat is getest door zorgverleners om te controleren of het systeem inderdaad gebruiksvriendelijk en nuttig is.
Er zijn geen producten gekoppeld
Afgerond
Niet bekend
RAAK.PUB09.060