Article

1 Maand Publinova: Bouwen aan "Broodnodige infrastructuur”

Overview

Publication date

Summary

Een eerste stap

Een landelijk platform voor praktijkgericht onderzoek, een mooie stap richting meer impact voor praktijkgericht onderzoek. Dat zegt Harry van Vliet, lector Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. “Je gaat de wereld niet redden met een website”, zegt hij met een lach. “Maar de rol van Publinova kan wel ontzettend nuttig zijn.”

Op 26 oktober ging Publinova live. Een zogeheten ´soft-launch´ omdat het platform nog lang niet af is, maar juist door te starten leer je het meest. Rondom de livegang maakt de kersverse redactie een serie over de nut- en noodzaak van een platform voor praktijkgericht onderzoek. In dit artikel spreken we met Harry van Vliet, lector Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is voorzichtig positief, maar hoopt dat dit de basis wordt van een niet meer weg te denken infrastructuur rond praktijkgericht onderzoek.

Meer impact genereren

Harry is sinds 2007 lector aan verschillende hogescholen. Eerst als lector Crossmedia Business en Crossmedia, sinds 2021 in zijn huidige functie. “Eén van de doelstellingen is om praktijkgericht onderzoek meer zichtbaar te maken en zo meer impact te genereren.” Want dat gebeurt volgens hem te weinig. “Praktijkgericht onderzoek is iets relatief nieuws, het bestaat pas een jaar of 20. Omdat het zo pril is, is de omvang best bescheiden en het budget gering. De infrastructuur, zoals je die bij academisch onderzoek hebt, is er nog niet of nauwelijks.”

Contact leggen

Maar aan die infrastructuur kan Publinova bijdragen, volgens Harry. “Toen ik begon kende je zo'n beetje alle lectoren. Dat waren er een stuk of 150. Maar inmiddels is het wereldje, ondanks dat het alsnog bescheiden is, te groot om te overzien. Zelfs in je eigen vakgebied heb je minder overzicht. Dus hoe bundel je de krachten? Hoe vind je elkaar? Een platform als Publinova kan gigantisch helpen bij het vinden van partners. En dat is de laatste jaren alleen maar urgenter geworden omdat de vraagstukken steeds complexer worden.” “Je komt er niet mee weg om alleen technisch, bestuursmatig of sociaal maatschappelijk naar een probleem te kijken. Dus je moet opeens samenwerken met mensen uit totaal andere disciplines. Maar wie is daar dan mee bezig? Hebben we iemand die goed is in dit of dat? Dat zijn vragen die Publinova snel en makkelijk beantwoordt. Je kunt contact leggen met elkaar en snel zien waar iedereen mee bezig is.”

Vechten voor een bureaubladplekje

Daarnaast ziet Harry Publinova als visitekaartje, om zo uiteindelijk de rol van praktijkgericht onderzoek in de maatschappij te vergroten. “Bij ieder onderwerp in Nieuwsuur kun je zo een lector laten aanschuiven. Maar dan moeten we wel bekender worden, meer body en impact generen. We zijn er nog niet maar, de laatste jaren is de wereld van praktijkgericht onderzoek al sterk geprofessionaliseerd. Publinova is daar een uiting van en kan er nog verder bij helpen.” “Voor de toekomst is het zaak dat Publinova een onderdeel wordt van het onderzoeksproces. Dat je eerst even gaat kijken: ‘hè, wat wordt er allemaal al gedaan op dit gebied?’ Als dat lukt heb je goud in handen. Je moet je nu de komende jaren zien in te vechten op het bureaublad van de onderzoeker.”


Meedoen als instelling?

Wil je als instelling óók onderdeel worden van Publinova, dan challengen we je direct met wat vragen en eisen. Publinova maakt praktijkgericht onderzoek zichtbaar, maar ook het proces van onderzoeksinformatie. We zijn daarbij afhankelijk van de informatie en systemen van instellingen. Het is een wisselwerking en een samenwerking. Het is aan de instelling en de lectoraten om te bepalen wat ze nodig hebben om aan de vragen en eisen te voldoen. Zo werkt Publinova als katalysator om onderzoeksinformatie op orde te krijgen. Open science werkt pas als alles goed op orde is. Pas dan kan praktijkgericht onderzoek impact maken.


© 2024 SURF