De mijlpalen van praktijkgericht onderzoek
Article

De mijlpalen van praktijkgericht onderzoek

Overview

Publication date

Summary

Time flies when you’re having fun. We zijn alweer twintig jaar bezig met praktijkgericht onderzoek. In die tijd vielen er natuurlijk vele successen te vieren. Geslaagde onderzoeken volgden elkaar op en het belang ervan werd meer en meer zichtbaar. In dit artikel lees je over vijf mijlpalen in de geschiedenis van het praktijkgericht onderzoek.

Jaren tachtig en negentig: het prille begin

In de jaren tachtig is er in Nederland nog een wildgroei aan honderden scholen, academies en opleidingen. Daar moet verandering in komen: er wordt flink teruggesnoeid en dus gefuseerd. Het resultaat? In 1986 ontstaat het hbo zoals we dat nu kennen. Hogescholen krijgen de wettelijke verplichting om aan onderzoek te doen. In 1992 komt daarbij de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW). Hogescholen worden onafhankelijke opleidingsinstituten en maken hun eigen onderwijsprogramma’s. De basis voor praktijkgericht onderzoek is gelegd.

2003: Stichting Innovatie Alliantie (SIA)

In de jaren daarna vinden hogescholen en het mkb elkaar meer en meer. Beide zien namelijk wel winst in een intensieve samenwerking. Studenten kunnen vast oefenen in de beroepspraktijk, het midden- en kleinbedrijf (mkb) kan mooi innoveren door de kennis die er binnenkomt. Om deze samenwerking tussen hogescholen en het mkb verder te versterken wordt de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) opgericht door onder andere de Vereniging Hogescholen, VNO-NCW en MKB-Nederland, deze partijen die nog steeds partner zijn. De statutaire doelstelling ervan luidt: het vernieuwen van de kennisinfrastructuur waar het gaat om het mkb in relatie tot de kennisinstellingen, met name hogescholen, en intermediaire instellingen. Zo, zeg dat maar eens tien keer snel achterelkaar. In 2013 is SIA als regieorgaan (Regieorgaan SIA) overgegaan als onderdeel van NWO.

Op de website van regieorgaan SIA kun je nog veel meer vinden over 20 jaar regieorgaan SIA.

Vanaf 2004: het onderzoek begint

Er komt budget beschikbaar, onder andere van ministerie, bedrijfsleven en ‘Europa’. Budget vanuit het ministerie wordt beheerd door SIA; die beoordeelt wie wat krijgt. Praktijkgericht onderzoek zoals we dat nu kennen, kan écht beginnen. De eerste successen worden dan ook snel zichtbaar. Al snel voert SIA de RAAK-award in: elk jaar wordt het meest aansprekende praktijkgerichte onderzoek beloond met een prijs van € 10.000.

2019: Deltapremie

Héél goed onderzoek moet héél goed beloond worden. Dat vinden ook Regieorgaan SIA en de Vereniging Hogescholen in 2019: de Deltapremie wordt in het leven geroepen. Deze onderzoeksprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan twee lectoren. Ze ontvangen niet alleen een prachtige award, maar ook een premie van € 500.000, te besteden aan hun onderzoeksgroep. Een mooie erkenning voor praktijkgericht onderzoek.

2023: oprichting Publinova

Ach, een beetje borstklopperij moet kunnen, toch? In 2023 wordt Publinova opgericht: het allereerste landelijke platform voor open praktijkgericht onderzoek. We willen lectoren, onderzoekers en studenten verbinden en inspiratie laten opdoen. Wie weet staat jouw onderzoek over tien jaar dan wel in dit lijstje met mijlpalen.

Credits

Dit artikel is gebaseerd op het boek 'Op onderzoek uit' dat is uitgekomen ter gelegenheid van 20 jaar regieorgaan SIA.

Dit boek van de hand van Helen Jochems vertelt de geschiedenis van het praktijkgericht onderzoek in Nederland. Lees via historische verhalen en interviews hoe het praktijkgericht onderzoek Nederland verder helpt – en welke rol Regieorgaan SIA daarbij de afgelopen 20 jaar heeft gespeeld. Interessant voor iedereen die onderzoek, onderwijs en innovatie een warm hart toedraagt.


Comments for this item are disabled
© 2024 SURF