Article

Zet zoekmachines gericht in en til je onderzoek naar een hoger niveau

Overview

Publication date

Summary

Om relevant en baanbrekend praktijkgericht onderzoek te doen, moet je op de hoogte zijn van juiste informatie. Het filteren en ordenen van grote hoeveelheden data is vaak een uitdagende klus voor onderzoekers. Daarbij maakt de overvloed aan zoekmachines het vaak niet overzichtelijker. In dit artikel duiken we dieper in verschillende hulpbronnen die jouw onderzoek ondersteunen en makkelijker maken. Zo heb jij een handig overzicht van welke je wanneer kunt gebruiken.

Slim organiseren is slim onderzoeken

Het gebruik van een grote verscheidenheid aan bronnen biedt onderzoekers toegang tot een schat aan informatie. Kennis wordt aangevuld of nog eens kritisch bekeken. Het navigeren door dit uitgebreide kennislandschap kan soms uitdagend zijn. Toch levert veel informatie ook een compleet onderzoeksoverzicht op en dat tilt je onderzoek juist weer naar een hoger niveau. Zo maakt het meer impact, en dat is wat we willen.

Wie, wat, waar, wanneer?

In het woud der zoekmachines is het makkelijk verdwalen. Er zijn gelukkig veel verschillende hulpmiddelen voor specifieke onderzoeksdoeleinden. Bepaal allereerst wat voor soort onderzoek je doet: data-analyse, dataverzameling, literatuuronderzoek of bijvoorbeeld het presenteren van resultaten. Daarop kun je verschillende soorten zoekhulpmiddelen toepassen. Hieronder geven we een overzicht van een aantal zoekmachines per categorie.

Verschillende hulpmiddelen voor verschillende behoeftes

Literatuuronderzoek

Om literatuuronderzoek te doen, wil je zo veel mogelijk informatie beschikbaar hebben. We belichten een aantal zoekmachines die hiervoor geschikt zijn:

  • Google Scholar. Hierin kun je gemakkelijk zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Je vindt een breed overzicht van bestaande studies, boeken én gepubliceerde theses. Handig voor het opzetten van een theoretisch raamwerk voor je onderzoek.
  • ResearchGate. Op dit sociale netwerk voor onderzoekers en wetenschappers worden publicaties gedeeld en documenten uitgewisseld. Je kunt vragen stellen, informatie delen en samenwerken met medeonderzoekers.
  • PubMed. In deze database – speciaal voor de biomedische wetenschappen – vind je publicaties, literatuur en gepubliceerde tijdschriften. Vergelijkbaar met Google Scholar, maar dan toegespitst op een bepaald vakgebied.
  • ERIC (Education Resources Information Center). Deze zoekmachine voor onderzoek binnen het onderwijs bevat onderwijsgerelateerde tijdschriften, rapporten en boeken.

Dataverzameling

Voor het verwerken van grote hoeveelheden data zijn er hulpbronnen die overzicht creëren:

  • Google Forms. Een handige tool voor het maken en verspreiden van enquêtes. Data die je verzamelt, kun je eenvoudig analyseren en bekijken.
  • Amberscript. Voor het transcriberen van een audio- of videobestand. Deze handmatige transcriptietool is zeer nauwkeurig en kun je ook gebruiken om ondertiteling toe te voegen aan videobestanden.
  • Otter.ai. Voor het automatisch transcriberen van interviews. Dit hulpmiddel kun je goed gebruiken voor aantekeningen tijdens een online vergadering én voor het maken van samenvattingen.

Amberscript en Otter.ai bieden veelal dezelfde diensten aan. Maar Amberscript lijkt professioneler en nauwkeuriger te werken en heeft daarom de voorkeur voor academisch en praktijkgericht onderzoek.

Projectmanagement

Om projecten efficiënt te plannen, te volgen en uit te voeren zijn er speciale hulpbronnen:

  • Trello. Werkt met lijsten, borden en kaarten waarmee je taken makkelijk organiseert. Vereenvoudigt complexe processen en is bovendien visueel aantrekkelijk.
  • Asana. Een AI-gedreven hulpbron voor projectplanning, -organisatie en -beheer, en om makkelijker samen te werken binnen teams.
  • Miro. Een praktische tool waarin je samenwerkt op een online whiteboard. Je kunt bijvoorbeeld brainstormen met een mindmap en informatie overzichtelijk indelen.

Voor praktijkgericht onderzoek hebben Trello en Miro de voorkeur. Asana is professioneel en compleet, maar richt zich eerder op bedrijven dan onderzoekers.

Presentatie

Als je verder bent in je onderzoek, is het zaak om je (voorlopige) resultaten overzichtelijk te kunnen tonen. Hiervoor kun je natuurlijk Microsoft PowerPoint gebruiken, maar we belichten nog een aantal alternatieve bronnen die ook geschikt zijn:

  • Prezi. Voor dynamische en visueel aantrekkelijk presentaties. Je werkt in een groot canvas, waar je overheen navigeert maar ook je achtereenvolgende slides kunt tonen. Ook kun je er je slides van Microsoft PowerPoint in verwerken.
  • Plotly. Een opensourcebibliotheek voor datavisualisatie. Hierin kun je complexe data en gegevens makkelijk overzichtelijk maken. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld lijndiagrammen, spreidingsdiagrammen en histogrammen.
  • Canva. Hierin maak je niet alleen presentaties, maar ook posters en bijvoorbeeld socialmediaposts. Handig wanneer je onderzoeksresultaten wilt delen.

Veiligheid tools

Niet alle in dit artikel genoemde tools worden aangeraden door de instelling waar jij als praktijkgericht onderzoeker aan verbonden bent. De gegevens die jij gebruikt in tools kunnen namelijk gebruikt worden door de aanbieder van de tool, als de instelling geen verwerkingsovereenkomst heeft met de betreffende tool.

Check altijd de afspraken die jouw instelling heeft gemaakt en de richtlijnen die jouw instelling heeft opgesteld.
Gebruik tools altijd met gezond verstand.


© 2024 SURF