Project

ADVICE - Advanced Driver Vehicle Interface in a Complex Environment (Top-up)

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

Van januari 2012 tot en met december 2015 heeft het RaakPRO project ADVICE - Advanced Driver
Vehicle Interface in a Complex Environment gelopen. Het doel van dit project is informatie (in
hoeveelheid en vorm) naar de bestuurder van een voertuig aan te passen aan de werklast
(workload) van de bestuurder. De informatie binnen dit project is verspreid onder de directe partners
in het project en de daaraan gelieerde netwerken. Het uiteindelijke resultaat is inhoudelijk
gepresenteerd in 2016 op het AHFE-congres (Applied Human Factors and Ergonomics), met het
paper “Towards a real-time driver workload estimator: an on-the-road study”. Om dit voor een nog
breder publiek beschikbaar te krijgen, is de gelegenheid van de Top-up aangegrepen om dit
onderwerp via het open access journal The International Journal of Driving Science (IJDS) onder
een breder publiek te verspreiden.
In de Top-up is het werk van ADVICE samengevat in een open access paper (Abhishek Singh
Tomar, et al. (2017). Contribution of ADVICE Project to Intelligent Mobility. Arnhem: HAN
Automotive Research). Omdat het ADVICE onderzoek zicht heeft geboden op de mogelijkheden
van werklastschatting en aanpassingen op basis van die schatting van geavanceerde systemen die
de bestuurder van een voertuig moeten ondersteunen (ADAS), is een vervolg onderzocht en
gepubliceerd. Hier zijn naast de op workload gebaseerde aanpassingen van ADAS systemen, ook
de aanpassing van het voertuigweggedrag meegenomen. Dat betekent bijvoorbeeld aanpassing
van het gedrag van het voertuig in de bocht aan de bestuurder. Hierbij is ook gekeken naar de
veranderende rol van de bestuurder: van interventie naar supervisie. Dit onderzoek is vastgelegd in
de publicatie: Abhishek Singh Tomar, et al. (2017). Adaptive Support System for Driver's Changing
Role. Arnhem: HAN Automotive Research.
Tenslotte zijn in een afrondende workshop de resultaten gepresenteerd en is een RAAK-vervolg
besproken op het gebied van ouderen, werklast en nieuwe systemen.


Description

In het project “ADVICE: Advanced Driver Vehicle Interface in a Complex Environment” zijn belangrijke onderzoeksresultaten geboekt op het gebied van het schatten van de toestand en werklast van een voertuigbestuurder om hiermee systemen die informatie geven aan de bestuurder adaptief te maken om zo de veiligheid te verhogen. Een voorbeeld is om minder belangrijke informatie van een navigatiesysteem te onderdrukken, zolang de bestuurder een hoge werklast ervaart voor het autorijden en/of belangrijke informatie juist duidelijker weer te geven. Dit leidt tot een real-time werklast schatter die geografische informatie meeneemt, geavaleerd in zowel een rijsimulator als op de weg.

In de ontwikkeling naar automatisch rijden is de veranderende rol van de bestuurder een belangrijk (veiligheids) onderwerp, welke sterk gerelateerd is aan de werklast van de bestuurder. Indien rijtaken meer geautomatiseerd worden, wijzigt de rol van actieve bestuurder meer naar supervisie van de rijtaken, maar tevens met de eis om snel en gericht in te grijpen indien de situatie dit vereist. Zowel deze supervisie als interventietaak zijn geen eenvoudige taken met onderling een sterk verschillende werklast (respectievelijk lage en (zeer) hoge werklast). Of een goede combinatie inclusief snelle overgangen tussen deze twee hoofdtaken veilig mogelijk is voor een bestuurder en hoe dit dan het beste ondersteund kan worden, is een belangrijk onderwerp van huidig onderzoek.
De ontwikkeling naar autonoom rijden verandert niet alleen de rol van de bestuurder, maar zal ook de eisen aan het rijgedrag van het voertuig beïnvloeden, de voertuigdynamica. Voor de actieve bestuurder kunnen snelle voertuigreacties op bestuurdersinput belangrijk zijn, zeker voor een ‘sportief’ rijdende bestuurder. Indien dit voertuig ook automatische rijtaken moet uitvoeren, kan juist een meer gelijkmatig rijgedrag gewenst zijn, zodat de bestuurder ook andere taken kan uitvoeren. Dit stelt eisen aan vertaling van (automatische) input naar voertuigreactie en aan de voertuigdynamica. Mogelijk wil zelfs een sportieve bestuurder een meer comfortabel voertuiggedrag tijdens automatisch rijden. Eveneens voor deze twee voertuigtoestanden, menselijke of automatische besturing, moet gezocht worden naar een goede combinatie inclusief (veilige) overgangen tussen deze twee toestanden. Hierbij speelt de werklast en toestand van de bestuurder een doorslaggevende rol.

In de geschetste ontwikkelingen in automatisch rijden kunnen de onderzoeksresultaten van ADVICE een goede ondersteuning bieden. Veel van deze ontwikkelingen worstelen met het schatten van de werklast van de bestuurder als cruciaal (veiligheids) aspect van automatisch rijden. De ADVICE resultaten zijn echter gepresenteerd voor beperkt publiek en gepubliceerd op conferenties, waarvan de artikelen veelal slechts tegen betaling toegankelijk zijn. Daarnaast zijn dergelijke artikelen gelimiteerd in aantal pagina’s waardoor de over te dragen informatie beperkt is. Om een betere doorwerking van ADVICE aan ‘iedereen’ te realiseren en tevens de mogelijkheden hiervan in de toekomst van automatisch rijden te plaatsen, willen wij top-up gebruiken om hierover een artikel te schrijven en dit in een peer-reviewed Open Access tijdschrift online toegankelijk te maken. Hierdoor wordt de informatie voor iedereen, gratis toegankelijk (open access), is de inhoud uitgebreider aan te geven (tijdschriftartikel) en is de inhoud en kwaliteit goed en relevant voor het vakgebied (peer-reviewed).


© 2024 SURF