Project

AgriNav

Overview

Project status
Afgerond
Start date
End date
Region

Purpose

In het AgriNav project werkt Saxion samen met drie pioniers op het gebied van agrarische robots in Nederland: Odd.Bot, PixelFarming en Trabotyx. Het doel van het project was om een gedegen beeld van oplossingen voor het navigatieprobleem te ontwikkelen. Hebben in kaart gebracht welke producten en frameworks er zijn en in hoeverre deze direct te gebruiken zijn. De conclusie was dat er open source frameworks zijn die een groot gedeelte van het probleem oplossen, maar dat daar nog een aantal onderdelen aan moeten worden toegevoegd. In het inmiddels lopende project Raak-mkb Autonomous Agricultural Navigation (AAN) onderzoeken we hoe we de ontbrekende stappen het beste kunnen doen.


Description

In onze visie voeren robots autonoom taken uit op de akker. Ze kunnen zaaien, oogsten, onkruid verwijderen, gewassen monitoren en verzorgen. Hierdoor zijn agrariërs minder kostbare tijd kwijt aan basistaken. Ook zijn er met dit soort robots geen (of veel minder) bestrijdingsmiddelen nodig en rijden er geen zware machines meer op het land. Dit leidt tot minder bodemverdichting en daardoor hoeft het land niet (of minder diep) te worden omgeploegd. Naast een enorme besparing op brandstof leidt dit ook tot een betere bodemkwaliteit en worden nieuwe teelten mogelijk. Agrarische robots zijn volop in ontwikkeling. Er zijn echter nog een aantal uitdagingen die opgelost moeten worden. Eén van die uitdagingen is volledig autonome, robuuste en veilige navigatie. De robot moet kunnen rijden zonder een bestuurder.

Het AgriNav project: Agricultural Navigation
In dit project werkt Saxion samen met drie pioniers op het gebied van agrarische robots in Nederland. Het doel is om een gedegen beeld van oplossingen voor het navigatieprobleem te ontwikkelen. We brengen daarvoor in kaart welke producten en frameworks er zijn en in hoeverre deze direct te gebruiken zijn. Op basis van de bevindingen maken we een afweging of de navigatie oplossing wordt ingekocht of dat deze zelf wordt ontwikkeld, bijvoorbeeld op basis van bestaande open source projecten. Onderdeel van dit KIEM project is het starten van vervolgtrajecten, zoals RAAK-mkb of RAAK-PRO.

Impact
Het project “AgriNav” geeft de inzet van kleine autonome zelfrijdende robots in de agrarische sector een boost, waardoor er nieuwe en duurzamere landbouw kan ontstaan. Dit past bij de ambitie van Nederland om voorop te lopen op het gebied van technologie voor voedselproductie. Door het project wordt de kennispositie van het consortium versterkt in zowel de topsector HTSM als AgriFood en de NWA routes “Duurzame productie van gezond en veilig voedsel” en “smart industrie”.



Comments for this item are disabled
© 2024 SURF