De ambitie van Aeres is het ontwikkelen van een Soil Innovation Lab waarmee in kaart gebracht kan worden hoeveel bodemdruk er ontstaat bij in de landbouw gebruikte machines. Denk hierbij aan verschillende typen machines, banden- of trackkeus en band- of trackafstelling bij de inzet van machines en werktuigen. Het inzichtelijk maken van de gerealiseerde bodemdruk stimuleert duurzaam bodembeheer in de landbouw en maakt ondernemers bewust van hoe de afstelling tussen bandformaat, bandafstelling, gewicht werktuig en bodemgesteldheid op elkaar afgestemd kunnen worden. Dit Soil Innovation Lab (voorheen Bodem Band Bassin) bestaat uit een bak van 20 meter lang, 6 meter breed en 1,5 meter diepte. Deze bak wordt gevuld met een bepaalde grondsoort om zo een bodem na te kunnen bootsen. Met behulp van deze bak kan onder geconditioneerde omstandigheden onderzoek worden gedaan. Binnen de KIEM 2020 is er een eerste prototype van een innovatieve meetopstelling ontwikkeld. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van één type sensor, een gronddrukdoos met een diameter van 5 cm. Er zijn verschillende opstellingen uitgewerkt zodat er kan worden bepaald welke opstelling het meest bruikbaar is. Het wachten is momenteel op de levering van de sensoren. Daarnaast is ook de bijbehorende egalisatiemachine verder doorontwikkeld. Deze machine zorgt ervoor dat na iedere meting de 0-situatie weer hersteld kan worden.
De ambitie is het ontwikkelen van een toegespitste homogeniserende egalisatiemachine inclusief een in de grond flexibel in te bouwen sensorisch meetsysteem voor het implementeren van een innovatieve meetopstelling in het Aeres Innovation Centre (Bodem Band Bassin). In het Bodem Band Bassin wordt in kaart gebracht welke bodemdruk ontstaat door banden- of trackkeus en band/track afstelling bij inzet van machines en werktuigen. Essentie bij onderzoek in het BBB is het preventief zoeken naar de mogelijkheden om de ondergrondverdichting te minimaliseren. Dit stimuleert duurzaam bodembeheer in de landbouw en maakt ondernemers bewust van hoe de afstelling tussen bandformaat, bandafstelling, gewicht werktuig en bodemgesteldheid op elkaar afgestemd kunnen worden.
In dit project wordt een, eerder zelf ontwikkelt, sensorisch meetsysteem doorontwikkeld en toepasbaar gemaakt voor vertalingen naar praktijksituaties. Na één test is de bodem in het bassin verstoord en daarom moet na elke meting de voorgaande bodemsituatie hersteld worden. Daarvoor wordt in dit project via een morfologische analyse een werktuigbouwkundig constructieplan ontwikkeld zodat na afronding van dit project een dergelijke homogeniserende egalisatiemachine gebouwd kan worden.
De essentie van de onderzoeksvraag van dit project ligt in het uitwerken van de zelf ontwikkelde meetopstelling en daarbij gebruik maken van bestaande kennis rondom band- en sensortechniek en bodemkunde. Door de meetopstelling en het egalisatiewerktuig op de tekentafel samen met de telers en mechanisatiebedrijven door te ontwikkelen in een praktijksetting vergroten we het inzicht in de (on)mogelijkheden van deze toepassing en kunnen we een innovatie ontwikkelen die nauw aansluit op de wens van telers zo min mogelijk bodemdruk te veroorzaken. Het ultieme doel is om ondergrondverdichting in de landbouw een halt toe te roepen. Op basis van dit project wordt een groter onderzoeksvoorstel geschreven waar de lectoraten Precisielandbouw (Aeres), Duurzaam Bodembeheer (Aeres) en Mechatronica (Saxion) samen het initiatief in nemen.